ČNB může sáhnout k dalším intervencím, připustil Singer

Miroslav Singer

Miroslav Singer Zdroj: Anna Vackova, E15

Jedna devizová intervence nemusí stačit. Pokud nebude současná snaha České národní banky o oslabení koruny úspěšná, mohou následovat další zásahy, prohlásil guvernér ČNB Miroslav Singer. Není to ale příliš pravděpodobné.

„Může se stát, že budeme ten kurz měnit, ale přiznám se, že by to vyžadovalo strašně dramatickou změnu. Je to hlubší nástroj než úrok, nemůže se měnit při každé významnější změně ekonomických podmínek,“ řekl Singer v České televizi. Dodal, že banka chce kurz koruny na současné úrovni udržet alespoň rok a půl. Motivem pro další intervenci by podle něj mohla být například deflace v eurozóně.

ČNB zahájila devizové intervence ve čtvrtek, cílem oslabit korunu a udržet její kurz v okolí hodnoty 27 korun za euro. Centrální banka předpokládá, že slabší koruna podpoří vývoz a tvorbu nových pracovních míst. Měla by také rychle nastartovat poptávku domácností.

Rozhodnutí banky má ale řadu kritiků, mezi nimi i bývalého a současného prezidenta Václava Klause a Miloše Zemana. Podle Zemana intervence ČNB nikdy nic dobrého nepřinesly. Premiér v demisi Jiří Rusnok centrální banku naopak hájí. „Já důvody, které ČNB k tomu vedly, chápu, rozumím jim a mám plnou důvěru v kroky, které bankovní rada činí. Je to krok, který ve střednědobém horizontu ekonomice prospěje. Došlo de facto ke zvýšení české konkurenceschopnosti,“ uvedl.

Intervenci vítají také čeští vývozci. „Předpokládám, že tento razantní krok, po které jsme už dlouhou dobu volali, povede během nadcházejících šesti měsíců k růstu českého exportu o dvě až tři procenta,“ uvedl předseda Asociace exportérů Jiří Grund.

ČNB nyní nechce odhalit, jak hlasovali jednotliví členové bankovní rady, jména zveřejní až za šest let. Už nyní je ale jasné, že bankovní rada nebyla jednotná. Ze záznamu jednání vyplývá, že někteří členové varovali před negativními důsledky intervence. Nárůst inflace může mít negativní dopad na vývoj reálných mezd a že nárůst dovozních cen povede k poklesu kupní síly domácností, zaznělo například během debaty.