COOP: Stát by měl dotovat i naše ztrátové prodejny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Takto vypadá 80 kilogramů potravin, které každý Čech ročně zbytečně vyhodí.
ilustrační obrázek
Které potraviny lidé nadbytečně nakupují a nechávají zkazit?
4
Fotogalerie

Pozice menších prodejen s potravinami a smíšeným zbožím v malých obcích se v ČR stále zhoršuje. Zejména u obcí do 500 obyvatel obchody rychle ubývají. Svaz českých a moravských spotřebních družstev - Skupina COOP proto požaduje zavedení státních dotací obcím, které by je rozdělovaly provozovatelům obchodů. Uvedla to skupina COOP, která je jediným významným obchodníkem s potravinami v nejmenších obcích.

"Mnoho obcí dnes řeší tuto problematiku individuálně a domluvou s obchodním provozovatelem v obci kompenzují provozní ztráty ze svých rozpočtů. Největší část těchto prostředků přitom připadne na zvyšující se mzdy zaměstnanců, nebo energie," uvedl mluvčí COOP Lukáš Němčík.

Řešením je podle skupiny COOP systémový přístup státu formou dotací na eliminování ztráty prodejen. Dotace by měly být poskytovány obcím, které by je rozdělovaly podle stanovených pravidel obchodním subjektům na svém území. "Bez rychlého a efektivního řešení povede současná situace k rozpadu obchodní situaci na venkově a urychlí odliv obyvatel z regionů," dodal Němčík.

COOP na vesnicích do 500 obyvatel provozuje 725 prodejen, v obcích do 1000 obyvatel 1339 prodejen.

Podle studie společnosti GfK Retail Vision 2020 je v obcích do 500 obyvatel zcela spokojeno s možností nákupu 24 procent obyvatel. Ve městech nad 100 tisíc obyvatel je spokojenost 36 procent, v Praze 40 procent. "Problémem je však rentabilita těchto jednotek, která často neumožňuje prodejny dál provozovat, případně investovat do jejich nezbytné obnovy," upozornil nedávno analytik GfK Zdeněk Skála.

Češi využívají k nákupům stále více hypermarkety. Jako hlavní nákupní místo je loni uvádělo rekordních 49 procent domácností. Ubývá menších prodejen, preferuje je deset procent českých rodin, ukázala v březnu studie GfK Shopping Monitor.

Stejný trend potvrdila čísla společnosti Nielsen, podle které obchodů s plochou menší než 400 metrů čtverečních loni ubylo meziročně o 1,5 procenta na 13 437. Malých prodejen "tradičního" obchodu ubyly od roku 2005 do loňska celkem zhruba tři tisíce.

Ministerstvo zemědělství připravuje návrh na podporu maloobchodníků na vesnicích. V Česku je 3457 obcí, které mají 500 obyvatel či méně, a 4820 obcí do 1000 obyvatel. Celkem v nich žije téměř 1,8 milionu lidí.

Podívejte se: Které potraviny lidé nadbytečně nakupují a nechávají zkazit?