CRIF: Hospodaření obcí loni opět skončilo v plusu, dařilo se Ostravě

ilustrační foto, Ostrava

ilustrační foto, Ostrava Zdroj: mesto-ostrava.webnode.cz

Hospodaření českých obcí skončilo v roce 2014 již čtvrtý rok po sobě v plusu. Přebytek obecních rozpočtů meziročně sice klesl na sedm miliard, přesto je od roku 2009 druhým nejvyšším. Dluh obcí se snížil o 2,9 miliardy na 54,9 miliardy korun, což je nejnižší úroveň za posledních pět let. Vyplývá to z hodnocení iRating, kterým společnost CRIF - Czech Credit Bureau každoročně hodnotí ekonomický stav obcí.

Kladné saldo vykázalo 73 procent obcí, nejvyšší přebytek rozpočtu na obyvatele dosáhly nejmenší obce (v průměru 2955 korun). Zásluhu na celkovém snížení dluhů má zejména Ostrava, jejíž dluh se snížil o 2,8 miliardy korun. Dluh měla polovina obcí, stejně jako v roce 2013. Nejvíce zadlužené jsou největší obce, v této kategorii má dluh 93 procent z nich. V průměru dluží každá obec v této kategorii 153,6 milionu korun.

Ekonomická kondice se zlepšila u 21 procent obcí, naopak 22 procent obcí si pohoršilo. Letos dosáhlo nejvyššího ratingového stupně A celkem 421 obcí, což je nejvíce za poslední čtyři roky. Vcelku dobře si v hospodaření vedlo 33 procent obcí, naopak 14 procent jich získalo nízký iRating.

V roce 2014 si obce polepšily v mnoha sledovaných parametrech. Podařilo se jim snížit dluh, udržet přebytek rozpočtu a zvýšit kapitálové výdaje

„V roce 2014 si obce polepšily v mnoha sledovaných parametrech. Podařilo se jim snížit dluh, udržet přebytek rozpočtu a zvýšit kapitálové výdaje, přičemž i nadále snížily prodej majetku,“ uvedl člen představenstva CRIF Pavel Finger.

Všem kategoriím obcí se i nadále zvedají příjmy, především díky daňovým příjmům, které představují 60 procent celkových příjmů obcí. K růstu však tentokrát výrazně přispěly i investiční dotace, které vykázaly nejvyšší dynamiku (20 procent). Celkové dotace vzrostly o 11 procent, zejména kvůli růstu investičních dotací. Na celkových příjmech obcí se pak dotace podílely 22 procenty. „Investiční dotace obcí podpořily poměrně rychlý růst jejich kapitálových výdajů,“ doplnila analytička CRIF Věra Kameníčková.

Obce poprvé čerpaly více dotací z EU, než ze státního rozpočtu

U obcí letos poprvé evropské dotace převýšily objem dotací z národních zdrojů. V roce 2014 se objem dotací z evropských fondů téměř zdvojnásobil na 30 miliard korun z 15,2 miliardy korun v roce 2013.

V období 2008 až 2014 získaly obce (bez Prahy) 86,5 miliardy korun, což představuje 17 procent objemu, který ČR dostala. Alespoň jednu dotaci z evropských fondů obdrželo 92 procent obcí. V přepočtu na obyvatele dosáhly nejmenší obce dotace 5519 korun na osobu, velké obce pak získaly více než dvojnásobek této částky.