ČSSD a KSČM oslabily, do sněmovny se derou zemanovci

SPOZ

SPOZ Zdroj: ctk

Sociální demokraté a komunisté podle průzkumu agentury Ppm factum research oslabili, naopak rostou preference Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ). Ta by ve sněmovních volbách předstihla lidovce. ODS se přiblížila k první příčce ČSSD. Pozice TOP 09 mezi šesticí stran, které by se do sněmovny dostaly, se nezměnila.

ČSSD by podle volebního modelu pravděpodobně získala 56 mandátů za 21 procent hlasů, v porovnání s červencovým průzkumem by o půldruhého procentního bodu a tři poslance přišla. ODS by měla 46 poslanců díky 17,3 procenta hlasů. Ztratila by jeden mandát, stejně jako TOP 09 společně se Starosty a nezávislými, které by měly aktuálně 30 poslanců za zhruba 12 procent hlasů.

Posílili zemanovci - aktuálně by měli 7,6 procenta hlasů a 17 křesel ve sněmovně, v porovnání s červencovým průzkumem by si o osm mandátů polepšili. Zbývajících deset poslanců by připadlo na lidovce díky zisku 5,6 procenta hlasů.

Preference (Zdroj: ppm factum research)Preference (Zdroj: ppm factum research) | ppm factum research

Většinu ve sněmovně by tak měly ČSSD se SPOZ a s podporou komunistů, a to 114 křesel. Deset lidoveckých hlasů by sociálním demokratům a zemanovcům k většině nestačilo. ODS a TOP 09 by většinu 103 mandátů daly dohromady v případě, že by se k nim připojily jak KDU-ČSL, tak SPOZ.

Jana Havligerová: Vpravo to nevyšlo. Tak véčkaři míří vlevo

Z ostatních stran si nejlépe vedly Strana zelených (3,7 procenta hlasů), Strana svobodných občanů (2,5 procenta) a NS-LEV 21 společně se Suverenitou (obě 2,3 procenta). Věci veřejné by nedosáhly ani na jedno procento hlasů. Celkově by „propadla“ pětina voličských hlasů, uvedla agentura.

Preference (Zdroj: ppm factum research)Preference (Zdroj: ppm factum research) | ppm factum research