ČSSD: Buď Babiš vysvětlí Čapí hnízdo, nebo podpoříme mimořádnou schůzi sněmovny

Zdroj: CTK

Pokud vicepremiér Andrej Babiš (ANO) nevysvětlí do úterý či středy přijatelným způsobem kauzu kolem jeho Farmy Čapí hnízdo, podpoří sociální demokraté svolání mimořádné schůze Sněmovny k této záležitosti. Uvedl to místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. Záměr svolat kvůli kauze Čapí hnízdo mimořádné zasedání dolní komory ohlásila pravicová opozice.

„Pokud pan Babiš nějakým přijatelným způsobem, dejme tomu do úterý, do středy, nevyjasní ty věci kolem Čapího hnízda, tak tu schůzi podpoříme,“ prohlásil sociálnědemokratický poslanec Chvojka v pořadu České televize Události, komentáře. Vyvolat mimořádné zasedání Sněmovny ke kauze Čapí hnízdo chtějí TOP O9 a ODS. Podle vicepremiéra Babiše snaha těchto opozičních stran svědčí o tom, že nejsou schopny nabídnout vlastní program, tak alespoň kritizují jeho.

Luxusní farma Čapí hnízdo na Benešovsku, která v současnosti patří do Babišova holdingu Agrofert, získala v minulosti 50 milionů korun z evropských fondů. Počátkem března oznámil Evropský úřad proti podvodům (OLAF), že zahájil vyšetřování okolností, za nichž byla dotace farmě poskytnuta. Tento týden navíc server Neovlivní.cz uvedl, že úřady v minulosti udělily Čapímu hnízdu pokutu za neoprávněný způsob čerpání dotací.

Vicepremiér a ministr financí Babiš jakákoliv podezření z dotačního podvodu odmítá. Argumentuje mimo jiné tím, že v době podání žádosti o dotaci nebyl jeho Agrofert majitelem farmy.