ČSSD chce přímou vládní spolupráci s hnutím ANO, vymiňuje si ale několik podmínek

Jan Hamáček

Jan Hamáček Zdroj: ČTK

Sociální demokraté s hnutím ANO zahájili programová jednání pro případnou vládní spolupráci. Dávají přitom přednost přímé vládní spolupráci, pokud dospějí k programové shodě. Nový předseda ČSSD Jan Hamáček po hodinové schůzce s šéfem ANO a premiérem v demisi Andrejem Babišem novinářům řekl, že mluvit chce ČSSD například o sektorové dani či progresivním zdanění, bránit hodlá privatizaci veřejných služeb.

"Žádná křesla, personálie jsme neřešili," řekl Hamáček. Znovu se vyjednávači obou stran sejdou za týden nad devíti rozpracovanými programovými okruhy. "Naši experti zpracují vstupní materiály podle jednotlivých okruhů v oponentuře k programovému prohlášení vlády. Nad těmito prioritami se sejdeme znovu příští týden," uvedl Hamáček. Pokud vyjednávači naleznou shodu na programu, začnou řešit personální otázky.

"Jsem rád, že jsme si nezavřeli vrátka k dalšímu jednání," řekl k jednání s Babišem první místopředseda ČSSD Jiří Zimola, který Hamáčka doprovázel.

Sociální demokraté chtějí také obnovit proplácení prvních tří dnů nemoci, přičemž tento návrh už předložili Sněmovně, a zajistit růst důchodů a platů, vyjmenoval Hamáček. Zmínil se také o řešení problému exekucí a zabránění vyšší spoluúčastí pacientů. Ačkoli ANO odmítá například sektorovou daň, podle Hamáčka nepadlo na jednání ze strany ANO k žádné z oblastí jasné "ne". "Všechna tato témata jsou k jednání," míní.

Špičky ČSSD tlumočily Babišovi výsledky nedělního volebního sjezdu strany, který jim dal mandát k zahájení rozhovorů. Sjezd ovšem uvedl, že pokládá za zásadní problém, aby v kabinetu zasedla trestně stíhaná osoba, čímž mířil na Babiše a jeho obvinění v kauze Čapí hnízdo. "Pokud bychom se dostali k personáliím, budeme se k tomu vracet, nyní jsme v rovině hledání programové shody," podotkl k tomu Hamáček.

Společná vláda se podle sjezdu sociálních demokratů nesmí opírat o podporu hnutí SPD. Spolupráce ANO a ČSSD k většinové vládě nestačí, dohromady mají ve dvousetčlenné Sněmovně 93 hlasů.

Zeman chce kabinet s důvěrou

Prezident Miloš Zeman by si přál, aby nová vláda získala důvěru do letních prázdnin. Novinářům to dnes po schůzkách s hlavou státu řekli předseda KSČM Vojtěch Filip a předseda hnutí SPD Tomio Okamura. Filip informoval Zemana o tom, jak postupují vyjednávání o případné podpoře druhé vlády Andreje Babiše (ANO). Zdůraznil, že v některých bodech jednání příliš nepokročila. Za nejspornější otázku označil rozdílné názory na zahraniční politiku. Zeman podle něho neradil, jak mají komunisté dál postupovat. Případné rady jim chce sdělit na dubnovém sjezdu, kde přednese projev.

Okamura, kteřý přijel za Zemanem po Filipovi, novinářům po jednání potvrdil, že prezident si představuje ustavení vlády s důvěrou před prázdninami. "My si myslíme, že by to mohlo být i dříve, (předseda ANO) Andrej Babiš už tu 101 ve Sněmovně má," uvedl. Záleží podle něj na tom, nakolik bude Babiš ochoten hledat s ostatními stranami kompromisy. ANO v posledních týdnech o programu s SPD jednalo, Babiš nicméně opakovaně uvedl, že dává přednost spolupráci s ostatními stranami. ANO nechce přistoupit na návrh SPD, aby bylo možné hlasovat v referendu o zahraničněpolitických otázkách, tedy i vystoupení z EU.