ČSSD na sjezdu změnila po třiceti letech název. Předsedou zůstává Šmarda

Předseda sociální demokracie Michal Šmarda

Předseda sociální demokracie Michal Šmarda Zdroj: ČTK

Česká strana sociálně demokratická změní po 30 letech název na Sociální demokracie i současnou zkratku ČSSD na SOCDEM. Rozhodl o tom stranický sjezd v Plzni značnou většinou delegátských hlasů. O změně názvu se rozpoutala debata, ozývaly se i kritické hlasy. Sociální demokraté představili na sjezdu rovněž nový vizuální styl.

Pro změnu názvu byly nutné hlasy nejméně dvou třetin, tedy aspoň 119 delegátů sjezdu. Návrh podpořilo 152 delegátů, tři byli proti a 14 se hlasování zdrželo.

Předseda sociální demokracie Michal Šmarda při představování změn uvedl, že jednou z definic šílenství je opakovat stejné chyby se stejnými lidmi a zároveň očekávat jiný výsledek. „Už takoví být nechceme. Nechceme opakovat staré chyby, chceme jít dopředu,“ zdůraznil.

Právě Šmarda obhájil svůj post, když v tajné volbě porazil místopředsedu Břetislava Štefana, který je starostou městské části Brno-Líšeň, a někdejšího stranického místopředsedu Lubomíra Zaorálka, který v byl minulosti také ministrem zahraničí i kultury.

Nad změnou názvu se pozastavoval někdejší stranický místopředseda, bývalý ministr i senátor Zdeněk Škromach. „My jsme volby vyhrávali,“ poznamenal. O jiném pojmenování strany by podle něho měli rozhodovat členové v referendu. Naopak například rovněž bývalý místopředseda ČSSD a ministr Jiří Dienstbier označil představené návrhy za svěží a moderní. „Celek dává smysl“ řekl Diensbier, který byl i poslancem a senátorem.

„Sjezd je suverén a může odhlasovat cokoli,“ zaznělo v debatním vystoupení Petra Pavlíka. Šmarda poukazoval na to že o změně názvu z Československé sociální demokracie na Českou stranu sociálně demokratickou se před třemi desítkami let rozhodovalo také na sjezdu.

V diskusi zaznívaly i obavy o to, zda voliči strany přijmou změnu jejího názvu dobře, či výzvy, že sociální demokracie by se spíše měla věnovat debatě o programu než o vizuálním stylu.

Návrhy nových log podle autorů ze spolupracující agentury zachovávají podstatu sociálnědemokratických hodnot. Abstraktní tvar by měl podle nich připomínat okvětní lístek růže, kterou ČSSD používala jako logo v minulosti. Barevné provedení pak bude cihlové. Sociální demokracie chce obyvatele oslovovat sloganem Lidskost místo sobectví jako variantou na motto Lidskost proti sobectví, s nímž šla ČSSD do voleb v roce 1996, kdy ji vedl Miloš Zeman.