ČSSD: Pražská ODS si řeší vnitřní spory

Petr Hulínský

Petr Hulínský Zdroj: mediafax

Pražští sociální demokraté nechápou, proč se ODS rozhodla vypovědět koaliční smlouvu. Oni prý smlouvu od začátku plní. Obě strany kladou důraz na odpovědný přístup k hospodaření Prahy, každá si jej však vykládá jinak. ČSSD si vykládá poslední kroky ODS tak, že si občanští demokraté řeší svoje vnitřní spory.

„Není pravda, že by ČSSD chtěla zadlužit Prahu a také není pravda, že by ČSSD neškrtala. Činili jsme tak s výjimkou školství ve všech agendách,“ uvedl šéf pražské organizace ČSSD Petr Hulinský. Snažil se tak vyvrátit jeden z údajných důvodů ODS k vypovězení koaliční smlouvy. Zodpovědný hospodář podle sociálních demokratů není ten, který jenom škrtá, ale také je ochoten přijmout nějaké závazky a řešit je. Vadí jim především nedořešená dostavba trasy metra A a nevyjasněné řešení závazků, které plynou z obnovy vozového parku Dopravního podniku.

„ČSSD se k těmto závazkům přihlásila, vyzvali jsme také primátora Bohuslava Svobodu, aby obě tyto záležitosti řešil, uspokojivého výsledku jsme se však dosud nedočkali,“ doplnil náměstek primátora z ČSSD Karel Březina.

Sociální demokracie byla podle něj připavena pracovat na vyrovnaném rozpočtu, ale další zásahy ODS do rozpočtu znamenají škrty za více než 100 milionů a to ČSSD považuje za nezodpovědné. „ODS respektive pan náměstek Nosek předložil změny územního plánu, které ustupují developerům,“ dodal Březina.

ČSSD teď očekává, že jí ODS oficiálně oznámí ukončení smlouvy a potom prý začne hledat nějaké programové průsečíky se všemi potenciálními koaličními partnery.

„Nacházíme se v bodě nula, na pražské radnici jsou možné všechny koalice, které vycházejí z volebních výsledků,“ uvedl Hulinský. „Předpokládáme, že první schůzka bude s ODS,“ dodal. ČSSD chce k dohodě o rozpočtu Prahy dospět co nejdříve, tak aby se město vyhnulo rozpočtovému provizoriu.

„V jeden okamžik musí padnout tři základní rozhodnutí – o dostavbě trasy metra A, o financování závazků Dopravního podniku a shoda nad odpovědným rozpočtem Prahy,“ uvedl Březina.