Další spor? Sobotka odmítl Babišův plán na snížení DPH

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Ve vládní koalici doutná další možný spor. Premiérovi a šéfovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi se totiž nezamlouvá snížení daně z přidané hodnoty o procentní bod, které navrhuje ministerstvo financí pod vedením předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Podle Sobotky tento krok není součástí dohody koalice a měl by nepřiměřený dopad do rozpočtu. Ministerstvo návrh nicméně označilo za pracovní verzi, od které se finální podoba bude zcela jistě lišit.

Sobotka však souhlasí se zavedením třetí desetiprocentní sazby na léky, knihy a dětskou výživu. Tiskoviny by ale v této sazbě být neměly. „Dokázal bych si představit, že bychom ji snížili až na pět procent, ale deset procent je slušný a rozumný kompromis,“ řekl po dnešním jednání vlády Sobotka. Třetí sazba DPH by mohla platit již od příštího roku.

Navrhované sazby DPH zveřejnil deník Dnes, který jak známo patří právě ministru financí Andreji Babišovi. List se odvolal na návrh konvergenčního programu pro Evropskou unii z dílny Babišova resortu. Ministerstvo v materiálu popisuje scénář vývoje české ekonomiky na příští tři roky a zabývá se v něm i změnami daní.

Podle dokumentu by základní a snížená sazba DPH měla od roku 2016 klesnout o procentní bod na 20 a 14 procent. Zároveň má vzniknou třetí, 10procentní sazba pro léky, knihy a tiskoviny. Podle propočtů resortu financí by měl státní rozpočet přijít kvůli redukci DPH o 16 miliard korun.

Podle dosud schváleného zákona, který chce nynější vláda změnit, se od ledna 2016 mají obě sazby sjednotit na 17,5 procenta.