Další tragédie na české rallye: na Slovácku vůz zabil čtyři lidi

rallye - ilustační foto

rallye - ilustační foto Zdroj: Profimedia.cz

Závodní vůz dnes odpoledne při RallyShow Uherský Brod u obce Lopeník na Slovácku zabil čtyři lidi včetně asi desetiletého dítěte. ČTK to řekl mluvčí krajské zdravotnické záchranné služby Petr Olšan. Další tři lidé utrpěli středně těžká zranění a byli převezeni do nemocnic ve Zlíně a v Uherském Hradišti. Od roku 2002 zemřelo v Česku při automobilových závodech nejméně 14 diváků.

Následky dnešní havárie jsou zřejmě nejtragičtější. Při Valašské rallye v roce 2009 zahynuli tři lidé, dva třináctiletí chlapci a otec jednoho z nich.

Na místě nehody zasahují zdravotníci, policisté a hasiči. Policisté a hasiči vyslali také posttraumatické týmy, které poskytují pomoc zraněným a pozůstalým. „Podle prvotních informací automobil vyjel z trati, narazil do stromu, odkud se odrazil mezi další diváky,“ uvedla krajská policejní mluvčí Jana Macalíková.

Podle starosty Lopeníku Antonína Dulínka se nehoda stala na silnici mezi obcí Březová a Lopeníkem na okraji druhé jmenované vesnice. „Je tam horizont. Těžko říct, zda měl automobil technickou závadu nebo tam bylo něco jiného,“ řekl ČTK Dulínek. Mezi oběťmi jsou podle něj obyvatelé Lopeníku. „Je to neštěstí, nemělo se to stát,“ řekl Dulínek.

Jak v autě převážet kola? Každá možnost má své výhody >>>

RallyShow Uherský Brod se letos jela počtvrté, jde o volný podnik v kalendáři Federace automobilového sportu ČR. Na startu jednodenní soutěže se sešla silná konkurence, přihlášeno bylo na 70 posádek ze tří zemí v čele s elitními jezdci Romanem Krestou, Romanem Odložilíkem, Pavlem Valouškem, Antonínem Tlusťákem či Polákem Gregorzem Grzybem.

Neštěstí se stalo v první ze šesti rychlostních zkoušek. V době, kdy už byl v plném proudu druhý test, byla soutěž ukončena. Havarovala posádka vozu Mitsubishi Lancer Michael Bartončík, Josef Bartončík.

Ve Zlínském kraji se podobná událost letos již jednou stala. Na začátku září smrt jednoho z diváků předčasně ukončila zlínskou Barum rallye. Vůz Subaru Impreza posádky Václava Kopáčka a Tomáše Singera ve 13. z plánovaných 15 rychlostních zkoušek v zatáčce vyletěl z trati a skončil mezi fanoušky. Čtyřiapadesátiletý muž ze Semilska zemřel, další divák byl zraněn.