Daňová Kobra odhalila karuselové podvody za téměř 620 milionů

“We strongly protest against any efforts to seek to criminalise this reorganisation effort,” said police president Tomáš Tuhý (pictured)

“We strongly protest against any efforts to seek to criminalise this reorganisation effort,” said police president Tomáš Tuhý (pictured) Zdroj: CTK

Ministr obrany Martin Stropnický vystoupil 9. října v Praze na tiskové konferenci členů policejního týmu Kobra k akci River zaměřené na nelegální obchodování s cigaretami a alkoholem
Policejní prezident Tomáš Tuhý
3
Fotogalerie

Speciální policejní útvar Kobra ze Zlína odhalil rozsáhlé podvody na daních se škodou bezmála 620 milionů korun. Šlo o takzvané karuselové obchody, do kterých bylo zapojeno osm lidí a tři firmy. Obviněným hrozí až deset let, firmám až zrušení.

Policie obvinila osm lidí ve věku 36 až 50 let ze Zlínska, Slovenska a Prahy ze zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a z účasti na organizované zločinecké skupině. Dvě z obviněných jsou ženy. Ze stejných zločinů kriminalisté obvinili i tři firmy z Prahy a Brna. Jedna z pražských firem měla do roku 2008 sídlo na Zlínsku, kde podle Javorkové pokračovala v podnikání i po přestěhování sídla do Prahy. Trestná činnost byla podle mluvčí zčásti dokonaná, o zbytek se obvinění podle ní pokusili.

Skupina působila zejména ve Zlínském kraji v období od dubna 2011 do května 2014. Vytvořila účelové obchodní řetězce, jejichž prostřednictvím pak uskutečňovala fiktivní nákupy a prodeje zboží, zejména barevných kovů, s cílem vylákat výhodu na dani z přidané hodnoty, uvedla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Trestnou činnost podle policie vymyslel a vedl sedmačtyřicetiletý muž ze Zlínska. "Skupinu sedmi lidí, která měla vlastní organizační strukturu s rozdělením funkcí a dělbou činnosti, řídil z provozovny své společnosti sídlící na Zlínsku," dodala Javorková. Obvinění podle policie vytvořili účelové obchodní řetězce, v nichž se realizovaly fiktivní nákupy hlavně niklových katod a cínových ingotů.

 

 

 

Zlínská společnost je podle dokladů nakupovala od odběratelů ze Slovenska. Na základě těchto dokladů neoprávněně deklarovala osvobození od daně z přidané hodnoty z titulu dodávek zboží do jiného členského státu EU. Škoda od dubna 2011 do května 2014 na nadměrných odpočtech daně z přidané hodnoty dosáhla 550 milionů korun.

Policie prověřuje i nákup zboží u společnosti v Nizozemsku prostřednictvím firmy ze Slovenska. Podle Javorkové bylo zboží následně pouze fakturačně přeprodáváno v řetězci společností v Česku, z nichž první společnosti (takzvaní ztracení obchodníci) nepřiznávali pořízení zboží z jiného členského státu EU. Dále se zboží "papírově" přeprodávalo přes další, nárazníkovou společnost, a zlínskou firmu. Ta zboží poté prodala v ČR dalším společnostem.

"Ve skutečnosti byly komodity z Nizozemska dodávány přímo zlínské společnosti a fakturační tok, v rámci kterého se na pozici ztraceného obchodníka postupně vystřídalo několik firem, sloužil pouze k zakrytí daňového podvodu. Tímto způsobem byla daň z přidané hodnoty zkrácena o téměř 62 milionů korun," popsala Javorková.

Policie při zásahu zajistila 15 osobních a nákladních vozidel v hodnotě pět milionů korun a tři nemovitosti na Zlínsku za necelých 20 milionů korun. Hlavní organizátor a dva obvinění jsou nyní ve vězení za podobnou daňovou trestnou činnost spáchanou na jaře roku 2011, která byla impulsem k prověřování aktuální věci. Policisté na ní pracovali několik měsíců.