Deník N: Vláda odvolala šéfa úřadu pro kyberbezpečnost Navrátila. Neuměl prý odpovídat na dotazy ministrů

Dušan Navrátil

Dušan Navrátil Zdroj: ČTK

GDPR, ilustrační foto
Fotografie počítače napadaného ransomware
Huawei
Kyberbezpečnost, ilustrační foto
5
Fotogalerie

Vláda odvolala Dušana Navrátila z čela Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Informoval o tom Deník N, informaci potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO). Zdůvodnil to Navrátilovou nízkou odborností a nedostatečnými manažerskými a komunikačními schopnostmi. Podle informací deníku Právo a Lidových novin jsou důvody odvolání manažerské, Navrátil podle nich mimo jiné neuměl odpovídat na některé otázky ministrů.

K důvodům svého odvolání z čela Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) se Dušan Navrátil prozatím nechce vyjadřovat. "Mým hlavním zájmem je pokračování činnosti NÚKIB, který se za dobu svého fungování pod mým vedením - jak jako samostatný úřad, tak i dříve jako součást Národního bezpečnostního úřadu - stal profesionálním a nestranným úřadem respektovaným nejen doma, ale prakticky po celém světě," uvedl pouze. 

Navrátilova nástupce vybere nová sedmičlenná komise obsazená mimo jiné šéfy zpravodajských služeb. Se dvěma místy se v ní počítá pro opozici. Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) by komise měla být složena do pondělí 6. ledna, tedy do prvního jednání vlády v příštím roce. Dočasně NÚKIB povede statutární náměstek Jaroslav Šmíd.

"Vláda jednomyslně přistoupila k odvolání ing. Navrátila z důvodu, že funkci ředitele NÚKIB nevykonával v požadované kvalitě a s potřebnou odborností, a projevovaly se jeho nedostatečné manažerské a komunikační schopnosti," napsal Babiš. V osobě Šmída bude podle premiéra zajištěna kontinuita práce úřadu.

Kabinet podle Babiše vyhlásí transparentní výběrové řízení a ustanoví komisi. Vláda do ní nominuje pět členů. Budou v ní šéfové zpravodajských služeb - ředitelé Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka, Úřadu pro zahraniční styky a informace Marek Šimandl a Vojenského zpravodajství Jan Beroun. Dále kabinet nominuje vládního zmocněnce pro informační technologie a digitalizaci Vladimíra Dzurillu a odborného náměstka ministerstva vnitra Jiřího Nováčka. O nominacích opozice má jednat s představiteli stran ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), uvedl Babiš.

Podle bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (TOP 09) by měl premiér vyvrátit spekulace, že jde o trest za činnost úřadu, který se nebojí poukázat na novodobé hrozby z Ruska a Číny nebo na nezájem vlády řešit kybernetickou bezpečnost státu. Uvedl to na twitteru.

Mluvčí NÚKIB Radek Holý řekl, že s vyjádřením úřad čeká na tiskovou konferenci po zasedání kabinetu. Navrátil se podle něj jednání nezúčastnil. Holý odmítl komentovat, zda už Babiš či jiný zástupce vlády Navrátila kontaktoval.

Babiš kritizoval NÚKIB loni v prosinci poté, co úřad vydal varování před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE. Premiérovi vadilo to, že varování vydal, aniž zároveň předložil analýzu dopadů varování na státní tendry. Metodiku, na jejímž základě mohou správci kritické infrastruktury a významných analýzu rizik užívání technologií obou firem provést, NÚKIB vydal o tři týdny později.

S tímto případem ale podle Dostálové odvolání nesouvisí. "Spíš máme výhrady k tomu, že NÚKIB dělá i určitá opatření na jednotlivých resortech, ale není součinný s konkrétním ministerstvem. Nepomáhá resortu ty věci realizovat. My NÚKIB respektujeme, akceptujeme, určitě ho potřebujeme jako Česká republika, ale je potřeba trochu silnějších manažerských dovedností na to, aby se i resortům pomohlo, nastavovaly se ty metodiky, ta kritéria," řekla.