Dienstbier: O dar od Palase bych nestál

Jiří Dienstbier (43) - 8,2 procenta. Senátor ČSSD, magistr práv. Už mu nikdo neodpáře, že jeho kandidatura je z nouze ctnost poté, co podporu ČSSD odmítl ekonom Jan Švejnar. Strana na něm nešetří, už teď dostal na kampaň zálohu ve výši dvou milionů korun. "Nepočítám příliš s žádnými výraznějšími sponzory, neboť nejsem ochoten slibovat nic než zásadový výkon úřadu prezidenta," říká. Fakt je, že finance jeho největší problém nebudou. Tím je kandidatura bývalého předsedy ČSSD Miloše Zemana, kterého chce volit nejen mnoho sympatizantů strany, ale i jejích řadových členů.

Jiří Dienstbier (43) - 8,2 procenta. Senátor ČSSD, magistr práv. Už mu nikdo neodpáře, že jeho kandidatura je z nouze ctnost poté, co podporu ČSSD odmítl ekonom Jan Švejnar. Strana na něm nešetří, už teď dostal na kampaň zálohu ve výši dvou milionů korun. "Nepočítám příliš s žádnými výraznějšími sponzory, neboť nejsem ochoten slibovat nic než zásadový výkon úřadu prezidenta," říká. Fakt je, že finance jeho největší problém nebudou. Tím je kandidatura bývalého předsedy ČSSD Miloše Zemana, kterého chce volit nejen mnoho sympatizantů strany, ale i jejích řadových členů. Zdroj: ctk

Jaroslav Palas vede s ČSSD dlouhodobou zákopovou válku. Těmito slovy reagoval prezidentský kandidát sociálních demokratů Jiří Dienstbier na finanční dar 50 tisíc korun, který jeho spolustraník Palas poskytl na prezidentskou kampaň Miloše Zemana (SPOZ).

„Že člověk typu pana Palase podporuje Miloše Zemana považuji za logické a příznačné,“ uvedl Dienstbier pro E15.cz s tím, že Palas vede již delší dobu s ČSSD zákopovou válku, a proto by jakékoliv sankce vůči němu neměly smysl. Přímá prezidentská volba je podle něj navíc věcí individuálního rozhodování občanů a nemá smysl, aby demokratická strana na jejím pozadí kohokoli sankcionovala za soukromý názor „Já sám bych vzhledem k otazníkům nad majetkovými poměry hejtmana Palase o jeho dar ani nestál,“ dodal Dienstbier.

Dienstbier se navíc opřel i do svého konkurenta Zemana: „Jsem přesvědčen, že jakmile skončí krajské volby, občané se začnou více zajímat o volby prezidentské a jejich pozornosti neuniknou každodenní důkazy o silných vazbách Miloše Zemana na ODS a korupční sítě, které za ní stojí.“

Jaroslava Palase, který nyní končí volební období ve funkci hejtmana Moravskoslezského kraje, vlastní strana na kandidátku nezařadila. Na tuto funkci letos kandiduje jeho první náměstek Miroslav Novák, který v krajském zastupitelstvu zasedá osm let. Palasovo jméno se v médiích objevovalo zejména v souvislosti s výstavbou luxusního penzionu na Bruntálsku, na který si svými legálně přiznanými příjmy nemohl vydělat. A to i přesto, že kromě funkce hejtmana a senátora zasedal v dozorčí radě Českých drah a dceřinky ČEZu v Bulharsku. Loni přiznal příjmy ve výši 2,6 milionu korun.

Palas letos na podzim vyjádřil skepsi vůči politice i pravice v této zemi, svou stranu přitom nevyjímaje. Nedávno se navíc přiklonil k vyjádření svého bývalého středočeského protějšku Davida Ratha, který tvrdil, že pomocí krajů byla financována předvolební kampaň ČSSD. Sbližování se Zemanem a jeho politickou stranou trvá již delší dobu. Zeman mu před několika dny blahopřál k šedesátým narozeninám a při té příležitosti jej označil za jednoho z nejúspěšnějších hejtmanů. „Popřál jsem mu, aby v politice pokračoval,“ uvedl Zeman.

Autorka je redaktorkou týdeníku Euro