Do europarlamentu chce znovu kandidovat pět ze sedmi europoslanců ČSSD

Evropský parlament ve Štrasburku

Evropský parlament ve Štrasburku Zdroj: CTK/AP

Sociální demokraté by měli představit kandidátku pro evropské volby na přelomu ledna a února. Podle serveru EurActiv.cz by se eurovoleb chtělo zúčastnit pět současných europoslanců – mezi nimi i obě ženy – Olga Sehnalová a Zuzana Brzobohatá, či například Pavel Poc. Všech pět europoslanců již získalo i krajské nominace.

Přelom zimy a jara bude na české politické scéně nejen ve znamení vyjednávání o podobě a programu nové vlády. Strany se pomalu připravují také na evropské volby. Nové europoslance půjdou Češi vybírat 23. a 24. května.

Vítěz říjnových poslaneckých voleb sociální demokraté by měl schválit finální podobu kandidátky na přelomu ledna a února.

Jak se podařilo EurActivu zjistit, o poslanecké místo se uchází pět ze sedmi současných europoslanců, kteří již získali i krajské nominace. Kromě Libora Roučka, o jehož kandidatuře již EurActiv informoval, jde o Pavla Poce, Zuzanu Brzobohatou, Olgu Sehnalovou a Vojtěcha Mynáře. Ve štrasburských lavicích by tak určitě neměl zasednout současný vedoucí delegace ČSSD v Evropském parlamentu Richard Falbr ani jeho kolega Robert Dušek.

Jeden čas se také mluvilo o tom, že by evropskou kandidátku sociálních demokratů mohl vést senátor Jiří Dienstbier. Ten však nyní figuruje jako kandidát na ministra pro legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitost. Evropských voleb se proto nezúčastní.

Celý článek si můžete přečíst na serveru EurActiv.cz.

Kohout míří do europarlamentu