Do Sněmovny se může dostat až deset stran, šanci na návrat mají i Zelení

Volební urna, ilustrační foto

Volební urna, ilustrační foto Zdroj: CTK

Nejvyšší podporu voličů si drží ČSSD. Podle aktuálního volebního modelu agentury TNS Aisa pro Českou televizi by ve volbách do Sněmovny získala 28 procent. S větším odstupem za sociálními demokraty by skončila KSČM následovaná TOP 09 a ODS.

Do dolní komory by se dostalo nově i hnutí ANO Andreje Babiše, Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury i Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ). S pěti procenty by mohla křesla po skoro čtyřleté pauze získat Strana zelených.

Komunisté by podle průzkumu obdrželi 15,5 procenta hlasů. Kandidáty TOP 09 by podpořilo 13 procent a ODS 9,5 procenta lidí. Babišovo ANO by nyní volilo sedm procent Čechů, Úsvit 5,5 procenta a stejně tolik zemanovce.

„Ochotu znovu volit ODS deklaruje pouze 32 procent jejích voličů z roku 2010. Tato strana také zaznamenala odliv 14 procent voličů k TOP 09, v opačném gardu přitom k přesunu voličů prakticky nedochází,“ uvedla agentura.

Výsledkem hlasování by podle průzkumu byla výrazně pestřejší Poslanecká sněmovna než po volbách v roce 2010. Tehdy se do Sněmovny dostalo pět stran, nyní by jich mohlo být osm až deset.

Hlasy by ve volbách odevzdalo 71 procent a 15 procent Čechů naopak k volbám jít nechce. Průzkumu agentury TNS Aisa se ve dnech 2. až 5. září zúčastnilo 1205 respondentů.