Dobrá zpráva pro malé strany. Pražané budou volit v jednom obvodu

Magistrát hlavního města Prahy

Magistrát hlavního města Prahy Zdroj: profimedia.cz

V říjnových volbách do obecních zastupitelstev se bude v hlavním městě volit pouze v jednom celopražském obvodu, jak tomu bylo i před čtyřmi lety. Zastupitelé tak odmítli návrh zastupitele Jiřího Nouzy (nez.), aby se Praha rozdělila na sedm obvodů, což prosazovaly TOP 09, ANO a ODS. "Soutěž o magistrát tak bude férová," uvedl zastupitel Adam Zábranský (Piráti).

Kritici z řad především menších stran upozorňovali, že rozdělení Prahy na více obvodů posiluje silnější strany a naopak strany s nižším volebním ziskem znevýhodňuje. „Jedná se nepochybně o volební inženýrství, pokus o diskriminaci, o zvýšení volebního prahu," uvedl zastupitel a poslanec Jan Čižinský (KDU-ČSL), který do voleb chce jít s uskupením Praha sobě. ANO, ODS a TOP 09 o jeden hlas s návrhem na rozdělení neuspěly.

Proti rozdělení Prahy hlasovali Piráti, ČSSD, Trojkoalice (KDU-ČSL, STAN, Zelení) a komunisté. „Ač by se nám s našimi vysokými preferencemi vyplatilo mít obvodů víc, považujeme to za neférové pokřivení poměrného systému, takže to v žádném případě nepodpoříme,“ uvedl pro deník E15 před časem šéf pirátských zastupitelů Adam Zábranský. 

„Rozdělujete-li sedmdesát mandátů, tak kdokoli přesáhne zákonnou uzavírací pětiprocentní klauzuli, má garantovaný zisk mandátů. Jestli ale rozdělujete sedm či devět mandátů v každém obvodu, nemusí vám na zisk mandátu stačit zisk deseti procent hlasů. Taková situace vyhovuje všem silnějším stranám a hnutím,“ vysvětluje politolog Stanislav Balík, co by rozdělení Prahy na více obvodů znamenalo.

Zastupitelé se také dohodli na ustanovení 65 zastupitelských míst, o které se bude na podzim bojovat. Počet zastupitelů tak zůstane stejný jako v nynějším volebním období.

Podle zastupitele, poslance a kandidáta ANO na primátora Patrika Nachera byla diskuse vedena neférově. "Nesouhlasím zásadně s principem, který tu je, že se někdo prohlásí za ryzího demokrata tím, že hájí jeden obvod, a ten, kdo by potenciálně hlasoval pro více obvodů nebo jinou variantu, tak je automaticky označen za nedemokrata," uvedl. Obě varianty mají podle něj svoje výhody a nevýhody.

Rozdělení na obvody řeší i jednotlivé městské části, zastupitelstvo Prahy 8 například nedávno rozhodlo, že celá městská část bude také tvořit jeden obvod.