Druhý muž hnutí ANO na Vysočině odstoupil. Zatajil minulost politruka

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Jen pár hodin před volbami odstoupil z druhého místa kandidátky hnutí ANO na Vysočině Miloslav Bačiak. Ukázalo se, že zamlčel svou minulost politruka i komunisty udělovaný titul RSDr. Vedení hnutí se o Bačiakově minulosti údajně dozvědělo až z tisku. Na kandidátce hnutí ANO je Bačiak stále na druhém místě, jeho rezignace přišla ve chvíli, kdy vyškrtnutí už nebylo možné.

V případě svého zvolení poslancem však Bačiak podle mluvčí hnutí Radky Burketové slíbil, že se svého mandátu vzdá. „Pokud bychom to věděli, zcela jistě by na kandidátce nebyl,“ sdělila serveru idnes.cz jednička vysočinské kandidátky ANO Věra Jourová. O minulosti druhého muže kandidátky se prý hnutí ANO dozvědělo z Jihlavských listů.

Podle listu bývalý pilot Bačiak pracoval jako politruk a v 70. letech byl evidován v seznamu Archivu bezpečnostních složek jako důvěrník u vojenské kontrarozvědky. Pracoval i ve funkci zástupce velitele pro věci politické. V životopise, který Bačiak poskytl hnutí ANO, však tyto údaje zamlčel, protože je prý nepokládal za důležité.

Bačiak popírá i vlastnictví titulu RSDr. Na webových stránkách obchodního rejstříku jsou však autorizované dokumenty firmy HB Gran, kde u jeho jména titul RSDr. figuruje.

: