Důstojníci se podle Zemana připravují na „minulou válku“

Prezident Zeman

Prezident Zeman Zdroj: ctk

Miloš Zeman tvrdí, že téměř neustále dostává návrhy na návrat k překonaným systémům armády. Někteří důstojníci se tak podle něj připravují na "minulou válku". "Dostávám na stůl téměř neustále různé návrhy, abychom se vrátili k dávno překonanému systému vševojskové armády, teritoriální obrany, návrh na znovuvytvoření tří tankových brigád a podobně," uvedl prezident.

„Někteří - doufám, že ne všichni - důstojníci se připravují na minulou válku a tomu odpovídají jejich koncepční návrhy,“ dodal.

„Tím, že jsme členy Severoatlantické aliance, máme možnost netříštit své síly a uplatňovat se především v těch oblastech, kde jsme schopnější než ti druzí,“ soudí Zeman. Za tyto oblasti považuje polní nemocnici, protichemickou jednotku nebo skupinu speciálních sil z Prostějova.

V případě vojáků z Prostějova označil za rozumné, že byli nově vyňati z kompetence vojenského zpravodajství a přeřazeni do struktur Armády České republiky.

Česká armáda má bojovat proti islamistům

Zeman rovněž vyjádřil přání, aby se česká armáda zúčastnila mise na Golanských výšinách. Má tak pomoct „tradičnímu spojenci“, státu Izrael, a bojovat proti „největšímu nepříteli“ současné doby, islamistům. S účastí české armády na Golanech v příštích dvou letech ale schválený plán misí nepočítá.

Zeman nevyloučil, že novým šéfem generálního štábu bude Bečvář
Dotkl se také možných změn v armádním velení, když nevyloučil, že nástupcem končícího náčelníka generálního štábu Petra Pavla jmenuje jeho dosavadního prvního zástupce Josefa Bečváře. Ten patří k favoritům na funkci, která se příští rok uvolní odchodem Pavla do čela Vojenského výboru NATO.

OSN se podle Zemana obrátila na deset zemí, zda by nevyslaly na Golanské výšiny své jednotky. Prezident poznamenal, že si je vědom nebezpečí, které v oblasti hrozí. „Ale vojáci by se neměli bát,“ řekl. Česko by podle něj na Golany mělo poslat 150 vojáků s potřebnou výstrojí.

Nesplnitelné přání

Náčelník generálního štábu Petr Pavel upozornil, že území, které by měli vojáci střežit, nyní kontrolují nepřátelští ozbrojenci. Vojáci z mise jsou proto v staženi na území Izraele a svůj úkol tak v podstatě neplní. „Mise je mrtvá a čeká až bude oživena. Takže v tuto chvíli není ani kam přispět,“ řekl.

Dodal také, že mise OSN jsou nebojové a čeští vojáci by se tak nemohli v jejich rámci zapojit do boje proti islamistům, což je Zemanovo přání. Podle Pavla by se proto Česko mělo spíše soustředit třeba na výcvik iráckých a kurdských vojáků.

Zeman také opět podpořil nákup zbraní nové generace, jako jsou bezpilotní letouny, a vyslovil se pro zvyšování armádního rozpočtu.

Jana Havligerová: Zemanova jízda na negativní vlně