Důvěra v českou ekonomiku roste, je nejvyšší od ledna

průmysl

průmysl Zdroj: E15

Důvěra v českou ekonomiku v říjnu meziměsíčně mírně stoupla o 0,4 bodu na 97,5 bodu. Rostla již čtvrtý měsíc v řadě, a je tak nejvyšší od ledna. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). Mezi podnikateli sice důvěra v říjnu pouze stagnovala, ale u spotřebitelů ve srovnání se zářím stoupla. Ještě výrazněji rostla důvěra v hospodářství v meziročním srovnání, oproti loňskému říjnu stoupla o 2,4 bodu.

Indikátor důvěry podnikatelů se ve srovnání se zářím nezměnil, zůstal na hodnotě 95,2. V průmyslu důvěra klesla o 0,6 bodu na 96,5, kdežto ve stavebnictví stoupla o dva body na 74,5 a v obchodu se zvýšila o 2,3 bodu na hodnotu 99,6. Ve vybraných odvětvích služeb důvěra stagnovala na 95,6 bodu. V meziročním srovnání důvěra rostla ve všech odvětvích kromě stavebnictví.

V průmyslu se spolu s celkovým poklesem důvěry v ekonomiku mírně snížilo hodnocení současné celkové i zahraniční poptávky. Právě nedostatečnou poptávku uváděli podle statistiků podnikatelé v průmyslu jako hlavní překážku pro růst výroby a podniky také začínají výrazněji vnímat nedostatek zaměstnanců.

Ve stavebnictví se nezměnilo hodnocení poptávky, ale podnikatelé očekávají v příštích měsících pokles tempa stavební činnosti. Ve službách se hodnocení poptávky nezměnilo.

U spotřebitelů důvěra v české hospodářství meziměsíčně stoupla o 2,5 bodu na hodnotu 108,9. Také mírně klesly obavy lidí ze zvýšení nezaměstnanosti a vzrostla odhodlanost spotřebitelů ke spoření. Oproti loňskému říjnu důvěra spotřebitelů také stoupla, a to o 4,1 bodu.

Důvěra v ekonomikuDůvěra v ekonomiku|ČSÚ