E15.cz online: Pokud ČSSD nebude jednotná, můžeme jít do opozice, uvedl Bělobrádek

Předseda KDU - ČSL Pavel Bělobrádek

Předseda KDU - ČSL Pavel Bělobrádek Zdroj: ctk

Grémium sociální demokracie rozhodlo, že tým, který má vyjednávat o vládní koalici, povede šéf strany Bohuslav Sobotka. Ten však požaduje odstoupení místopředsedy Michala Haška z vedení strany. Hašek a další takzvaní pučisté se za lži o utajené lánské schůzce omluvili a prohlásili, že na funkcích nelpí. Hejtman a jeden z účastníků schůzky Jiří Zimola se vzdal všech vedoucích funkcí v ČSSD.

Při vyjednávání o možné vládě jsou podle hnutí ANO a lidovců možné tři varianty. Buď obě strany zůstanou v opozici, nebo umožní vznik menšinové vlády ČSSD, nebo obě uskupení vstoupí do koaliční vlády. Ale nepřipouští variantu, že by do vlády šla jen jedna ze stran.

SLEDUJEME ONLINE:

22:00Zimola se vzdává vedoucích funkcí v ČSSD

Jiří Zimola, účastník utajované schůzky s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech, dnes rezignoval na členství v předsednictvu a výkonném výboru ČSSD. Předsedou jihočeské ČSSD zůstává. Své rozhodnutí oznámil po zasedání krajského výboru strany, které trvalo téměř čtyři hodiny.

19:20Pokud by ČSSD nebyla jednotná, lidovci by patrně vstoupili do opozice, uvedl Bělobrádek

Lidovci s ANO neplánují vytvořit nějaký blok vůči ČSSD. V Rádiu Impuls to uvedl šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Zároveň podotkl, že pokud by ČSSD nebyla jednotná ani po listopadovém zasedání jejího ústředního výkonného výboru, lidovci by patrně vstoupili do opozice.

„Pokud sociální demokracie nezačne vykazovat známky jednoty, pokud skutečně tady nebude 50 jasně deklarovaných poslanců za sociální demokracii, pokud by mělo dojít na další krize, no tak my jednání (o vládě) ukončíme,“ uvedl.

18:00Poslancům KDU-ČSL bude ve Sněmovně šéfovat stranický lídr Pavel Bělobrádek

KDU-ČSL si zvolila předsedu svého poslaneckého klubu. Jednohlasně byl zvolen předseda strany Pavel Bělobrádek. Křesťanští demokraté jsou první stranou, kde stranický lídr zároveň šéfuje poslaneckému klubu strany. Do funkcí místopředsedů klubu vybrali Mariana Jurečku a Jana Bartoška.

17:30Povolební chaos je větší strašák než komunismus, komentuje zahraničí situaci v Česku

České strašení komunismem jenom podfuk zkorumpované pravice, aby se udržela u moci. V polském listu Gazeta Wyborcza tuzemskou povolební situaci tak zhodnotil politolog a sociolog Nicolas Maslowski, který působí na Univerzitě Karlově. Podle něj už žádná politická strana nedokáže ohrozit politický systém v zemi. Česko by se mělo více obávat povolebního chaosu.

15:44Sobotkovci spustili vlastní web

Stoupenci šéfa ČSSD Buhuslava Sobotky vytvořili vlastní webové stránky Chcisobotku.cz s podtitulem „proti politické zradě“. Zveřejnili na nich výzvu „chceme Sobotku, ne Haška“, v níž požadují vyvození osobní odpovědnosti z pokusu „o vnitrostranický puč v ČSSD“.

15:23Spolupráce s ANO a ČSSD je jedinou možnou kombinací, říká Bělobrádek

Lídr KDU-ČSL Pavel Bělobrádek označuje spolupráci s ANO a vítěznou ČSSD jako jedinou smysluplnou a stabilní. „Nejsme nadšení, že je to v podstatě jediná smysluplná kombinace, ale je třeba se podívat na to, co je dobré pro Českou republiku,“ řekl šéf lidovců, který se příští týden sejde také s místopředsedkyní ODS Miroslavou Němcovou.

15:21Kajnar: Ostravská ČSSD pomáhala připravit puč proti Sobotkovi

Ostravský primátor Petr Kajnar z ČSSD obvinil ostravské sociální demokraty vedené poslancem Adamem Rykalou z podílu na přípravě povolebního puče proti šéfovi strany Bohuslavu Sobotkovi. Podle Kajnara bylo také snahou ostravské ČSSD dostat na kandidátku co nejméně stoupenců Lubomíra Zaorálka, který je Sobotkovým příznivcem.

„Otevřeně řečeno, kdyby měli ještě trochu více síly, tak na kandidátku nepustí ani Luboše (Zaorálka). Čím méně příznivců Sobotky, tím to pro ně bylo lepší,“ uvedl Kajnar. Domnívá se, že podobně to fungovalo i v jiných regionech.

15:00Jourová (ANO): Náš program se s KDU-ČSL shoduje z 80 procent

„Za jedno jsme v daňových věcech a protikorupčních opatřeních. K řešení možná zůstává důchodová reforma a některé další věci,“ uvedl Jourová po jednání s křesťanskými demokraty.

14:41Poslanecký klub TOP 09 a Starostové už rozhodl o předložení několika zákonů

Poprvé po předčasných volbách se sešel poslanecký klub nyní TOP 09 a Starostové. Dvacet šest poslanců si zvolilo své vedení a následně rozhodl o předložení několika zákonů.

„Náš poslanecký klub se dal ihned do práce, takže už tady mám návrhy zákonů, které poslanci podepsali. Jedná se na příklad o návrh zákona o registru smluv, který byl už ve třetím čtení, ale kvůli rozpuštění sněmovny se nestihl schválit,“ řekl šéf poslanců Petr Gazdík.

14:10Na funkcích nelpím, omlouval se Michal Hašek

13:23Sme: Souboj Sobotky s Haškem skončí politickou likvidací jednoho z nich

Po třenicích mezi táborem kolem předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky a skupinou v čele s místopředsedou strany Michalem Haškem je rozštěpení sociální demokracie pouze otázkou času. Napsal to dnes slovenský list Sme. „Válka mezi Sobotkou a Haškem je ve stadiu, které nemůže skončit mocenskou dohodou, ale jen úplným zničením, vnitrostranickou likvidací poraženého a jeho podporovatelů,“ uvedl deník.

Strana se prý rozpadne i kvůli tomu, že k její nestabilitě aktivně přispívá prezident Miloš Zeman. Předčasné volby jsou tak stále pravděpodobnější.

12:53Poslance TOP 09 dál povede Gazdík

Poslanecký klub TOP 09 si dnes do svého čela jednomyslně zvolil opět předsedu hnutí Starostové a nezávislí Petra Gazdíka. Klub bude mít nyní 26 poslanců proti 41 mandátům, které získal ve volbách v roce 2010, a je tak až čtvrtou nejsilnější sněmovní frakcí. „Náš volební výsledek, se domníváme, že nám umožňuje zaujmout pozici ve vedení Sněmovny,“ myslí si přesto Gazdík.

12:11Socialisté z Prahy 5 vyzvali pučisty k rezignaci

ČSSD v Praze 5 vyzvala Michala Haška, Jeronýma Tejce a Zdeňka Škromacha, aby opustili funkce ve vedení ČSSD. Zároveň vyslovili důvěru předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi. Praha 5 se tak přidala třeba k šéfovi Senátu Milanu Štěchovi, který také Haška a další členy ČSSD označované jako pučisty vyzval k rezignaci. „Rozhodnutí to bylo jednomyslné,“ řekl místopředseda ČSSD v Praze 5 Jan Smetana.

12:03Hašek ze svého lhaní vyvodí důsledky

Michal Hašek ze svých lží o tajné schůzce s prezidentem Zemanem vyvodí důsledky, které budou součástí jeho stanoviska týkajícího se možné rezignace na stranické posty. „Na svých funkcích nelpím,“ prohlásil místopředseda ČSSD Hašek. Své stanovisko sdělí ústřednímu výboru partaje, který je svolán na 10. listopadu.

Čtěte více

11:59Hašek si posypal hlavu popelem

Statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek (vlevo) hovoří na briefingu v Lidovém domě v Praze, kde 31. října zasedalo grémium ČSSD a zabývalo se napjatou situací ve straně. Vyjednávání o možné vládě zatím povede za ČSSD předseda Bohuslav Sobotka. Grémium dosud nesestavilo vyjednávací tým, schválen by měl být až po zasedání ústředního výkonného výboru strany (ÚVV). Vpravo je předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc.Statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek (vlevo) hovoří na briefingu v Lidovém domě v Praze, kde 31. října zasedalo grémium ČSSD a zabývalo se napjatou situací ve straně. Vyjednávání o možné vládě zatím povede za ČSSD předseda Bohuslav Sobotka. Grémium dosud nesestavilo vyjednávací tým, schválen by měl být až po zasedání ústředního výkonného výboru strany (ÚVV). Vpravo je předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc.|ctkMístopředseda ČSSD Michal Hašek se omluvil za to, že lhal o sobotní lánské schůzce s prezidentem. „Mrzí mě to, lhát se nemá, ani v politice, ani v životě,“ uvedl Hašek po jednání grémia.

11:46Babišovci a lidovci chtějí společnou vládu

Hnutí ANO 2011 a KDU-ČSL buď půjdou do vlády společně, nebo ani jedna strana. Uvažují i o podpoře menšinové vlády ČSSD. Strany to uvedly po dnešním společném jednání.

Čtěte více

11:28Jde prý o mediální lynč

Staronový šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc současné dění označil za „mediální lynč“ a výzvu k odstoupení považuje za absurdní. Michal Hašek již včera hovořil o atmosféře čarodějnických procesů a 50. let.

11:03ČSSD dál oslabuje

„Je chybou, že se sociální demokracii dnes nepodařilo sestavit celý povolební vyjednávací tým,“ uvedl v rozhovoru pro ČT primátor Ostravy z ČSSD Petr Kajnar. Podle něj to dál oslabuje pozici strany.

10:59Mandát odsouhlasilo celé grémium

„Dali jsme mandát panu předsedovi, až do jednání ústředního výboru ale nechce vést plnohodnotné vyjednávání,“ uvedl po dnešním setkání grémia plzeňský hejtman a volební manažer ČSSD Milan Chovanec. Sobotka podle něj mandát obdržel všemi hlasy, tým bude doplněn po jednání ÚVV.

Čtěte více

10:52Sobotka na koni

Povolební schůzky sociální demokracie s dalšími sněmovními stranami proběhnou výlučně v režii předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. Na dopoledním zasedání o tom rozhodlo grémium partaje s tím, že plnohodnotná jednání ČSSD zahájí po 10. listopadu, kdy zasedá ústřední výkonný výbor.

10:18Lháři ať odstoupí, požaduje Sobotka

„Bohužel se ukazuje, že přátelé Tejc, Hašek, Škromach a další v posledních dnech sociální demokracii soustavně poškozují,“ podotkl před jednáním grémia Bohuslav Sobotka. „Ti, co lhali a co se nedemokratickým způsobem snažili změnit vedení strany, by měli ze svých funkcí odstoupit,“ dodal šéf ČSSD.

10:15Janýr viní Zemana a Haška z vlastizrady

Rakouský občan českého původu Philipp Janýr podal trestní oznámení pro údajnou vlastizradu ve spojení se sabotáží na několik lidí včetně prezidenta Miloše Zemana nebo místopředsedy ČSSD Michala Haška. Pomáhali prý ruským firmám zmocnit se exekutivní a zákonodárné moci v ČR. Čtěte více

Volby 2013 - počty mandátůVolby 2013 - počty mandátů|E15

PROFIL: Sobotka konečně ukázal ostré lokty. A Hašek se ho neumí zbavit