EGAP zdraží pojištění exportu do Ruska minimálně o čtvrtinu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Jean-Pierre Martineau via Flickr

Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) od pátku 6. února zdraží pojištění exportu do Ruska minimálně o 25 procent. Reaguje tak na krok Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která minulý týden zvýšila u Ruska hodnocení úvěrového rizika z třetího na čtvrtý stupeň.

„EGAP se musí při nastavení cen pojistného řídit pravidly Konsenzu OECD včetně kategorizace. V praxi to znamená, že všechny členské země OECD musejí dodržovat minimální cenu pojištění, která se odvíjí právě od zařazení zemí do rizikových kategorií. V případě Ruska to bude pro EGAP znamenat zvýšení ceny pojistného minimálně o 25 procent,“ uvedla mluvčí EGAP Hana Hikelová.

Kategorizace zemí podle vývozního úvěrového rizika se posuzuje na stupnici od nuly do sedmi. Na zasedání podskupiny expertů pro riziko zemí OECD se minulý týden projednávalo zařazení zemí Evropy a Společenství nezávislých států, severní Afriky a Blízkého východu. Celkem bylo hodnoceno 43 zemí, z toho u tří byla změněna dosavadní kategorie.

Rusko ve čtvrté kategorii

S platností od pátku 6. února došlo ke zhoršení o jednu kategorii v případě Ruska (ze 3. na 4. kategorii), Černé Hory (ze 6. na 7. kategorii). Naopak o jeden stupeň se zlepšuje pozice Rumunska (ze 4. na 3. kategorii). Experti pro riziko také opětovně hodnotili Maďarsko, které bude zařazeno do 4. kategorie.

Pojistná angažovanost EGAP v Rusku byla na konci loňského roku 56 miliard korun - jde o 125 platných pojistných smluv k obchodním případům českých exportérů.