Elektronické aukce cenu léků nesnížily, přiznal SÚKL

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Elektronické aukce nepřinesou takové snížení cen léků, jak se čekalo. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) chce proto hledat jiná řešení. Díky snížení DPH z 15 na deset procent by od příštího roku měla cena regulovaných léčiv klesnout o 4,35 procenta. V České televizi to dnes řekl ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta.

Blahuta před třemi měsíci při nástupu do funkce avizoval, že snižování cen léků chce dosáhnout právě v úhradových soutěžích. Takzvané elektronické aukce jsou sice v zákoně zakotveny, ale nepoužívají se. Blahuta dnes ale připustil, že o aukce není zájem. „Jejich úsporový potenciál není tak velký jako ostatních nástrojů ve stanovení úhrad,“ uvedl.

Při poslední revizi přinesly aukce úspory 2,5 až 2,75 miliardy. Peníze lze podle ředitele ušetřit efektivněji. „Jsou to jednak zkrácené revize, vstupy nových generických léčivých přípravků na trh a jsou to ještě individuální správní řízení,“ dodal.

Součástí řešení otázky ceny léků je i problematika reexportu, kdy se levnější léky prodají dráž v jiné zemi. SÚKL chce zavést nové reexportní opatření, kdy by každý měsíc ministerstvu zdravotnictví předložil seznam 50 až 70 léků, u nichž bude hrozit nedostatek pro české pacienty. Bude pak na ministerstvu, zda vývoz zakáže či ne. Při porušení tohoto zákazu by se také měly zvýšit sankce. Nyní se pohybují v řádu statisíců korun.

Podle průzkumu TNS AISA pro Českou televize nemělo nikdy problém se sehnáním léku v lékárně 60 procent z 1200 respondentů. Třetina lidí už nedostupnost léků zažila, pro šest procent je pak tato situace běžná.