Europoslankyně: Babiš v čele financí představuje konflikt zájmů

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Šéf hnutí ANO a podnikatel Andrej Babiš představuje v čele ministerstva financí vážný konflikt zájmů, který může ztížit spolupráci Evropské unie s Českou republikou. Prohlásila to členka výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu Ingeborg Grässleová, která do České republiky s kolegy přijela prověřovat chyby v kontrole a auditech fondů EU.

Podle političky by se měl Babiš jako ministr svých firem vzdát. Předseda výboru Jens Geier však zdůraznil, že je to soukromý názor německé europoslankyně, a ne oficiální závěr výboru. Babiš tvrdí, že dodržuje zákon o střetu zájmů, a neplánuje, že by se majetku vzdal.

„S velkou obavou sledujeme střet zájmů ve vládě,“ prohlásila Grässleová. Už v minulosti byl podle ní takový konflikt zájmů u nejmenovaného bývalého ministra dopravy, jehož firmy podle poslankyně profitovaly z evropských projektů na rozvoj Vltavy. „Teď je na ministerstvu financí,“ uvedla zákonodárkyně. Pokud se nevyřeší, „budeme mít podle mého názoru obtížnou spolupráci s Českou republikou“.

Grässleová následně vysvětlila, že Babišovy firmy dostaly 2,6 milionu eur, zhruba 71 milionů korun, z evropských fondů, ministr financí je ale podle ní zároveň v Česku garantem vůči EU, že tyto prostředky byly přiděleny řádně. „Jak může být někdo s tak masivními osobními finančními zájmy zároveň tímto garantem?“ položila si řečnickou otázku. Tento střet zájmů podle ní znedůvěryhodňuje kontrolní systémy v České republice a požaduje jeho objasnění.

Nejlepší řešení? Prodat firmy

Nejlepším řešením by podle Grässleové bylo, kdyby vicepremiér své podnikatelské impérium prodal nebo předal nějakému pověřenci. „Každopádně musí jasně prokázat, že už s tím nemá nic společného,“ zdůraznila zástupkyně lidovecké frakce EPP v evropském výboru.

Sama se prý hodlá této záležitosti dál věnovat. „Nenechám to v klidu,“ poznamenala členka německých vládních křesťanských demokratů (CDU).

Babiš v reakci na její vyjádření sdělil, že neuvažuje o tom, že by se svých firem vzdával. „Já se zodpovídám svým voličům, ne paní Grässleové, která nemá správné informace. Dodržuju zákon o střetu zájmů,“ uvedl šéf hnutí ANO.

Předseda výboru Geier řekl, že jde o soukromý názor europoslankyně. České ministerstvo financí podle něj členům výboru vysvětlilo, že případ Babiš není v rozporu s platnými pravidly v Česku, a výbor sám není oprávněn dávat Česku nějaké rady, jak má v této záležitosti postupovat.