Exministr Podivínský míří do Berlína, nahradí velvyslance Jindráka

Bývalý ministr životního prostředí v demisi Tomáš Jan Podivínský

Bývalý ministr životního prostředí v demisi Tomáš Jan Podivínský Zdroj: CTK

Někdejší ministr životního prostředí, lidovecký politik Tomáš Podivínský se stane velvyslancem v Německu. Ve funkci nahradí dosavadního dlouholetého velvyslance Rudolfa Jindráka. Shodli se na tom ministerstvo zahraničí, prezident a premiér. Podivínský je společným nominantem lidovců a prezidenta Miloše Zemana.

Jindrák vedl ambasádu v Berlíně osm let a stal se tak nejdéle sloužícím ambasadorem v porevoluční diplomacii, píše týdeník Respekt. Mezi německými politiky si vydobyl dobré renomé. Jindrák by měl v diplomacii zůstat a stát se státním tajemníkem na ministerstvu zahraničí.

Podivínský už v diplomacii působil, a to právě v Německu. Na ministerstvu životního prostředí se do povědomí veřejnosti zapsal vypsáním zakázky na propagační spodní prádlo s motivem bobra pro ženy a ptáka pro muže v hodnotě 600 tisíc korun.

Proti Podivínskému dosud vystupoval ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Nakonec však ustoupil s tím, že lidovci nebudou mít na ministerstvu zahraničí zároveň pozici náměstka, kterou rovněž požadovali. Dalším důvodem byla snaha dohodnout se na výměně dalších velvyslanců, jako například v Kanadě, Velké Británii nebo Francii.

Dalším ambasadorem za lidovce by měl být například bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda. Šéf zahraničního výboru Hradu Hynek Kmoníček projevil zájem o vedení ambasády ve Washingtonu či návrat na misi při OSN do New Yorku.

Zaorálek zavádí agrodiplomaty. Zamíří do USA, Ruska či na Ukrajinu

Rudolf Jindrák: Německo nemělo ambici vést Evropu, nutí ho okolnosti