Experti: Jestli zpravodajství konalo na popud Nagyové, je to vážné

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Lubos Wisniewski

Pokud se potvrdí, že blízká spolupracovnice premiéra Petra Nečase (ODS) Jana Nagyová opravdu pověřila Vojenské zpravodajství (VZ) sledováním manželky předsedy vlády a zpravodajská služba na základně toho konala, je to velmi vážné. V takovém případě selhaly mechanismy kontroly rozvědky, míní experti.

„Pokud se prokáže, že paní Nagyová úkolovala v rozporu s jakoukoli její působností, byť by se zaštiťovala jménem pana premiéra, Vojenské zpravodajství, tak je to zoufalé,“ řekl bývalý šéf vojenské rozvědky Andor Šándor.

Policie kvůli případu ve čtvrtek zadržela Nagyovou, bývalého ředitele VZ Ondreje Páleníka a současného šéfa vojenské rozvědky Milana Kovandu. Podle Šándora by ještě horší bylo, kdyby se prokázalo, že oba ředitelé na pokyn Nagyové Radku Nečasovou opravdu sledovali. „To znamená, že ta služba dělá něco, k čemu ze zákona není určena. A dělá to naprosto nestandardním a nezákonným způsobem,“ uvedl Šándor.

„Aby si soukromé osoby objednávaly jakékoli sledování kohokoli, natož přes Vojenské zpravodajství, je samozřejmě velmi špatně. Jak z hlediska osob, které si to objednaly, tak z hlediska toho, že se Vojenské zpravodajství k něčemu takovému propůjčilo,“ sdělil Oldřich Bureš z Metropolitní univerzity.

Podle něj musí být dobře nastaveny kontrolní mechanismy, které sledují činnost bezpečnostních složek. „Pokud skutečně se potvrdí ta obvinění, tak je jasné, že skutečně ty mechanismy, které by nastaveny měly být, selhaly,“ dodal Bureš.

Ministr obrany Vlastimil Picek dnes v reakci na zadržení členů VZ řekl, že chce od policie podrobné informace o případu. Teprve poté může případně rozhodnout o postavení členů rozvědky mimo službu. „Jediný dokument, se kterým jsem do této chvíle byl seznámen, byl včerejší (čtvrteční) příkaz k prohlídce prostor Vojenského zpravodajství,“ uvedl Picek.

Kromě Páleníka a Kovandy je třetím obviněným z VZ plukovník Jan Pohůnek. Nagyová údajně sledovala prostřednictvím zpravodajců nejen manželku premiéra, ale i zaměstnankyni a řidiče úřadu vlády.

: