Expremiér Fischer definitivně potvrdil účast v přímé volbě prezidenta

Jan Fischer

Jan Fischer Zdroj: E15 Anna Vackova

Bývalý premiér Jan Fischer v rozhovoru pro dnešní deník Dnes definitivně potvrdil, že bude v přímé prezidentské volbě kandidovat na funkci hlavy státu. "Ano, jsem připraven do toho v případě přímé volby vstoupit a ucházet se o post prezidenta," řekl Fischer, který¨o své připravenosti zúčastnit se přímé volby mluvil už v listopadu loňského roku v rozhovoru pro deník E15. V současné době působí jako viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD).

Svou kandidaturu chce Fischer stavět na 50 tisících podpisech, což je podle zákona podmínkou pro nestranické kandidáty. Zároveň však počítá s tím, že by si jej jako svého kandidáta mohla 'osvojit' i některá z parlamentních či neparlamentních stran. Fischer se nechce aktivně hlásit k žádné z nich, vymezil se jen vůči komunistům.

„Pokud bych byl osloven s nabídkou kandidovat, budu velmi vážně jednat o tom, zda se moje představy o výkonu této funkce, ústavně nejvyšší v zemi, shodují s představami těch, kteří mě oslovili. A asi jen tehdy bych mohl kandidaturu přijmout,“ říkal v listopadovém rozhovoru pro E15.

Roli prezidenta tehdy Fisher popsal takto: „Prezident by tady neměl být od toho, aby vstupoval do denní, a nedej bože stranické, politiky, do politické agendy jednotlivých politických stran. Měl by umět jednat s představiteli vládnoucí garnitury i s opozicí, měl by mít velmi vyrovnané, velmi pravidelné a velmi pracovní vztahy především s předsedou vlády, a také se zástupci obou komor českého parlamentu. Rozhodně si myslím, že by se neměl omezovat pouze na dialog s reprezentanty politického systému, ale měl by být schopen poslouchat a slyšet hlasy z občanských iniciativ. Ať už mluvíme o vědě, výzkumu, univerzitním světě, o odborech.

Fischerovu kandidaturu by mohlo zřejmě zmařit pouze, kdyby ústavní změny přijaté Sněmovnou neschválil Senát. Strana s největším počtem senátorů - sociální demokracie - ovšem několikrát vyhlásila, že přímou volbu prezidenta podporuje a v Senátu ji podpoří. Fischer však počítá i s možností neúspěchu. Vaktuálním rozhovoru pro deník Dnes řekl, že si o své kandidatuře musí v dohledné době promluvit se svým zaměstnavatelem. „Musím to vyřešit, aby si nezavřel cesty, ale abych také v době, kdy bude probíhat kampaň, mohl být tady a měl dost času,“ řekl.