Fico na sjezdu ČSSD: Sobotka k sankcím zaujal „statečný postoj“

Slovenský premiér Robert Fico (vlevo) spolu s jeho českým protějškem Bohuslavem Sobotkou na sjezdu ČSSD

Slovenský premiér Robert Fico (vlevo) spolu s jeho českým protějškem Bohuslavem Sobotkou na sjezdu ČSSD Zdroj: ctk

Slovenský premiér a předseda strany Směr Robert Fico na sněmu ČSSD poděkoval českému premiérovi a šéfovi sociálních demokratů Bohuslavu Sobotkovi za statečný postoj k sankcím proti Rusku. Slovensku a Česku se podle něj při jejich sestavování podařilo obhájit národní zájmy. Později Fico zopakoval své pochybnosti o efektu sankcí, Slovensko ale podle něj nepůjde proti jednotě Evropské unie.

Fico v projevu před delegáty ocenil spolupráci se Sobotkou na stranické i vládní úrovni a jednotný postoj k evropským otázkám. „Chci poděkovat panu předsedovi za statečný postoj, já jsem ho též měl statečný, pokud šlo o sankce vůči Ruské federaci,“ uvedl slovenský premiér, který je dlouhodobým kritikem sankcí proti Rusku. Stejně jako česká vláda měl výhrady k některým ekonomickým opatřením, která EU plánovala na Moskvu uvalit.

„Řekli jsme, ano, bylo porušené mezinárodní právo, pojďme něco udělat. Na druhé straně ale musíme obhajovat vlastní národní zájmy, ať už České republiky, nebo Slovenské republiky. A to se nám podařilo,“ zdůraznil Fico.

Na pozdější tiskové konferenci uvedl, že Slovensko odmítá vidět situaci na Ukrajině černobíle. Snaží se podle něj konkrétními gesty, včetně dodávek plynu, přispívat ke stabilizaci země. I nadále chce podle něj Bratislava říkat jasně svůj názor na sankce a na oblasti, kde poškozují Slovensko, nikdy ale prý nepůjde proti jednotě EU.

Místo zbraní dialog

Sobotka vyslovil názor, že sankce by měly být používány jako podpůrný prostředek, aby se podařilo dotáhnout do konce dohody z Minsku. Podle situace by se podle českého premiéra mohly sankce buď zvyšovat, nebo snižovat.

Ohledně konfliktu na Ukrajině odmítl debaty o dodávkách zbraní Kyjevu. „My si myslíme, že se má použít mezinárodní právo, dialog, jednat s těmi lidmi a vytvářet prostor pro komunikaci. To je cesta k vyřešení problémů na Ukrajině, a ne nějaké řinčení zbraněmi,“ poznamenal.

Společné zasedání vlád se zopakuje

Kromě vážných témat Fico svým projevem i několikrát rozesmál více než 700 delegátů ČSSD v sále pražského Kongresového centra. Oznámil, že novému vedení, které si dnes sociální demokraté zvolí, přivezl dobrou lahev slovenské slivovice a požádal ho, aby ji vypilo na zdraví Slováků. Zmínil také, že se na Slovensku už blíží parlamentní volby a glosoval to slovy: „I na Slovensku čas letí jako jelen do prdele střelen“.

Upozornil také na to, že standardní politické strany se musí modernizovat, aby dokázaly konkurovat „samospasitelům, dobrodruhům, bláznům a polobláznům“ v politice. Sobotka pak podotkl, že se Česko na Slovensku v poslední době hojně inspirovalo, například v boji proti daňovým únikům a při zřízení daňové Kobry. Uvedl také, že se 12. května uskuteční další společné zasedání vlád obou zemí ve Valticích.

Pavla Palaščáková: Sankce a výročí SNP