Firmy nebo kolegy poškozuje na 40 procent zaměstnanců

neetické jednání zaměstnanců

neetické jednání zaměstnanců Zdroj: profimedia.cz

Na 40 procent českých zaměstnanců jedná neeticky a poškozuje svého kolegu nebo firmu, pokud jim z toho plyne osobní prospěch. Mezi nejběžnější poklesky patří krádeže nápadů a zneužívání firemních prostředků. Vyplývá to z analýzy společnosti Zaměstnanci.com, která s pomocí psychologa zpracovala v uplynulých pěti letech profil více než 100 tisíc zaměstnanců.

„Etický kodex opakovaně porušuje 40 procent českých zaměstnanců, tedy téměř každý druhý. Neetické jednání je přitom vždy používáno účelově s cílem osobně z něj profitovat,“ řekl ředitel Zaměstnanci.com Filip Brodan.

Nejčastěji se podle analýzy ve firmách kradou myšlenky a nápady. Modelovou situací je, že manažer prezentuje nápady svých podřízených jako svoje vlastní. Dalším běžným přestupkem proti etice je používání firemních věcí pro soukromé účely počínaje telefonem, počítačem či kopírkou a kancelářskými potřebami až po služební automobil.

Živnou půdou pro neetické jednání jsou stres a represe. Společnosti si za problematické chování svých zaměstnanců často mohou samy, když ve firemní kultuře namísto důvěry převáží tresty a výhrůžky. „Pokud manažeři využívají k motivaci svých podřízených psychologický model trestu, automaticky tím v lidech spouštějí neetické chování,“ dodal Brodan.

Ekonomická krize a přístup některých manažerů mají prý jednoznačně negativní dopad na míru etického chování ve firmách. Společnosti jsou nuceny snižovat stavy svých zaměstnanců a po těch zbylých pak vyžadují více práce za stejnou, nebo dokonce nižší mzdu, ruší zaměstnanecké benefity, zpřísňují firemní pravidla a nařízení. Pokud vedení tuto situaci zaměstnancům nekompenzuje alespoň zvýšeným zájmem o ně samotné, ti obvykle na tuto situaci reagují snížením osobní angažovanosti a zvýšenou touhou po osobním profitu, podotkl Brodan.

Češi mají na neetické jednání dvojí metr. Pokud pravidla poruší někdo jiný, snadno ho odsoudí, ale když se sami zachovají stejně, tak si pro sebe najdou omluvu a rozumové zdůvodnění, vysvětlil Brodan.

Atmosféra v českých firmách neetice svědčí. „V české mentalitě přežívá názor, že kdo na nějaké nefér chování upozorní, je 'práskač'. Kolegové a bohužel často i manažeři poklesky ostatních raději přehlížejí, aby je nemuseli řešit a náhodou se nedostali do konfliktu. Pokud jsou kompetentní osoby vůči neetickému jednání netečné, v očích ostatních ho vlastně schvalují, a to se pak stává běžnou normou,“ uzavřel Brodan.