Firmy spolu s vědci mohou získat stamiliony

Vědci z Centra materiálového výzkumu Vysokého učení technického v Brně (VUT)

Vědci z Centra materiálového výzkumu Vysokého učení technického v Brně (VUT) Zdroj: ctk

Technologická agentura ČR vyhlásila v pořadí druhou veřejnou soutěž na podporu spolupráce v oblasti výzkumu, vývoje a inovací mezi soukromým a veřejným sektorem. Zatímco z prvního tendru vzešlo dohromady 22 společných projektů firem, vysokých škol a akademických pracovišť, které státní instituce podpořila částkou 4,27 miliardy korun, nyní má vyčleněny 2,03 miliardy.

„Očekáváme, že zájem bude velký, protože je to poslední soutěž takového rozsahu,“ řekla deníku E15 šéfka agentury Rut Bízková.

Ze statistik ČSÚ vyplývá, že i když v Česku existuje kvalitní výzkum a vývoj, jeho výsledky velmi často nenacházejí uplatnění v praxi. „Jde nám o to, aby se vědci uměli ptát podnikatelů a dívali se na svoji práci z hlediska reálného uplatnění. Naopak problém zejména malých a středních firem je v tom, že neumí vybádat to, co pro svůj rozvoj potřebují,“ dodala Bízková.
Výsledkem tendru mají být takzvaná centra výzkumu, vývoje a inovací, kde musí být zapojeno minimálně jedno vědecké pracoviště a alespoň tři podniky. Ve stávajících 22 centrech, které řeší vítězné projekty z prvního tendru vyhlášeného v roce 2011, je v průměru osm subjektů. Zpravidla to jsou tři vysoké školy nebo ústavy Akademie věd ČR a pět firem. Vzhledem k tomu, že peněz je tentokrát o polovinu méně, očekává Bízková vznik nejvýše 12 center.

Projekty z první série jsou naplánovány na osm let, všechny byly zahájeny loni a skončí v roce 2019. Každý z nich agentura podpořila zhruba 250 miliony korun, které tvoří 60 až 70 procent celkových nákladů. Zbylé prostředky si musí firmy a vědecká pracoviště zajistit samy. Tentokrát bude délka trvání spolupráce šestiletá. Uzávěrka soutěže vyhlášené koncem minulého měsíce je v druhé polovině května.

Vedle center, která se zabývají projekty z oborů, jako je jaderná energetika, mikroelektronika nebo doprava, zvítězilo v prvním tendru Vysoké učení technické v Brně. Společně s dalšími subjekty pracuje na vývoji dvou přístrojů: elektronového litografu a ultravakuového elektronového mikroskopu, které mají nalézt uplatnění v oblasti nanotechnologií. „Předpokládáme, že o oba přístroje budou mít zájem univerzity a vědecká centra z celého světa,“ řekl Tomáš Šikola z Ústavu fyzikálního inženýrství VUT.