Fischer si na finance přivedl rádkyni z kampaně, dva náměstky odvolal

Jan Fischer

Jan Fischer Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Nový ministr financí Jan Fischer zahájil personální obměny. Z úřadu odvolal náměstka Tomáše Zídka a nahradil jej Evou Anderovou, která pro Fischera pracovala jako poradkyně v prezidentské kampani. Uvedl to dnes server iDnes.cz. Fischer se také rozloučil s náměstkem Zdeňkem Zajíčkem. Exministr Miroslav Kalousek to ostře zkritizoval.

„Mohu potvrdit, že jsem byl odvolán. Pan ministr mi sdělil, že zvážil personální situaci na ministerstvu a rozhodl se jmenovat místo mě paní Anderovou,“ řekl serveru iDnes Zídek.

„Odvolanému náměstkovi děkuji za dosavadní práci a věřím, že Ing. Anderová svoji novou funkci zvládne velmi dobře,“ uvedl ministr financí Jan Fischer. Náměstkyně Anderová k tomu dodává, že si velmi váží důvěry pana ministra a věří, že naplní jeho očekávání.

Kalousek personální rošády kritizuje a tvrdí, že se chtěl s Anderovou loni rozloučit, když se dozvěděl, že se bez vědomí nadřízených politicky angažuje v prezidentské kampani. Její nadřízený Zídek jej ale prý uprosil, ať to nedělá. A teď Anderová střídá právě Zídka.

„Že bude ministr Fischer takto bezskrupulózně protežovat úřednici, která se angažovala v jeho volebním štábu, je velmi nepěkné. Že ta úřednice to ochotně přijímá, a připraví tak o místo svého šéfa, který ji loajálně a obětavě zachránil před zaslouženým odvoláním, to je lidsky odporné,“ uvedl Kalousek.

Podle Anderové je logické, když si ministr vlády odborníků vybere za svého zástupce rovněž experta. „Je přirozené, že pan ministr sáhl po odborníkovi, který pracuje v dané sekci sedm let a zastupoval dosavadního náměstka v jeho nepřítomnosti,“ uvedla.

Ministr Fischer dnes odvolal také náměstka Zdeňka Zajíčka. Zajíček, který také místopředsedou pražské ODS a dnes vypovídal na policii v kauze údajného podplacení trojice exposlanců z ODS, řídit odbory, které měly na starosti hospodaření s majetkem státu a informatiku.

Nabídku pracovat na ministerstvu dostal podle iDnes i další Fischerův spolupracovník z volebního štábu Martin Hakauf. Rozmýšlí se, zda přijme.