Fotbal: Informace od Křetínského má v rukou protikorupční policie

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: Robert Zlatohlavek, E15

Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta předal závažné informace o řízení profesionálního fotbalu od šéfa Sparty Daniela Křetínského řediteli protikorupční policie Tomáši Martincovi. Obává se, že FAČR jako občanské sdružení nemá dostatečné prostředky, aby se s případem dokázala sama vypořádat. Kvůli vyšetřování zatím nebudou podávány konkrétní informace. Zatím nelze ani potvrdit, že jde o korupci.

„Po poradách ohledně postupu jsem se rozhodl okamžitě jednat. Zhruba 26 hodin od převzetí informací jsem se sešel se šéfem protikorupční policie a dal jsem mu podnět, na základě kterého může policie zahájit šetření. Pan ředitel mě ujistil, že se jeho útvar bude podnětem zabývat,“ řekl Pelta na dnešní tiskové konferenci.

Křetínský v úterý dovezl Peltovi na Strahov údajně znepokojující informace, které se týkají řízení zápasů v profesionálních soutěžích, konkrétnější ale nechtěl být. „Přijel jsem informovat pana Peltu o mimořádných obavách z posledního vývoje v českém fotbalovém prostředí. Máme velmi znepokojující a konkrétní informace. Seznámil jsem pana Peltu se zdroji a teď je na něm, aby učinil příslušné kroky,“ řekl v úterý novinářům Křetínský.

Šéf FAČR rovněž nebyl konkrétní a pouze prohlásil, že je z informací zdrcený. Ani po dnešních jednáních neprozradil, koho nebo čeho se informace od Křetínského týkají a jak závažné jsou. „Byl jsem policií vyzván, abych neposkytoval podrobnosti, a nemařil tak vyšetřování. Věřím, že uvolnění informací nadejde co nejdříve, protože víme, že veřejnost chce být podrobně informována. Do té doby žádám o strpení,“ prohlásil Pelta.

Podrobnější informace o kauze nechtěla sdělit ani policie. Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej pouze potvrdil, že Pelta Martincovi předal podnět k šetření a ředitel útvaru rozhodl, že se protikorupční policie bude případem zabývat.

Dle Pelty asociace nemá dostatečné prostředky, jak informace od Křetínského ověřit natolik, aby mohl být někdo obviněn. „Rozhodl jsem se proto pro řešení cestou policie. Nemáme potřebné nástroje a možnosti, abychom dokázali ta podezření prošetřit a prokázat, že k provinění skutečně došlo,“ řekl Pelta. „Teď je to na policii a my jsme jí plně k dispozici,“ dodal.

Zatím nechtěl ani potvrdit, že se skutečně jedná o korupci, ačkoliv se případem zabývá protikorupční policie. „Nemohu to potvrdit, protože o korupci půjde, až pokud policie řekne, že o korupci jde,“ prohlásil Pelta.

Připustil však, že by se informace měly týkat osob z vedení profesionálního fotbalu. „Při zvolení do funkce jsem říkal, že za většinu lidí v profesionálním fotbale bych dal ruku do ohně. Teď po těchto informacích mám u některých lidí otazník,“ řekl předseda FAČR.

Informace od Křetínského prý nepředal dalším lidem ve vedení FAČR včetně svých místopředsedů Jindřichu Rajchlovi, Dušanu Svobodovi a Daliboru Kučerovi, s nimiž dnes také jednal. „Předal jsem to jen policii. Komukoli jinému něco říkat bych v této situaci považoval za nešťastné,“ dodal.

Pelta je přesvědčen, že vyšetřování nenaruší ligovou soutěž. „V žádném případě to nenaruší průběh soutěže. Teď se bude vše prošetřovat, až pokud by se něco prokázalo, bude se tím zabývat disciplinární komise a budeme to řešit na úrovni FAČR,“ dodal Pelta.