Gazdík: Když neprojde změna určení daní, vláda padne

Petr Gazdík, TOP 09

Petr Gazdík, TOP 09 Zdroj: mediafax

Pokud se koalice ODS, TOP 09 a Věci veřejné nedohodne na novele zákona o rozpočtovém určení daní, která má posílit příjmy menších měst a obcí, je ohrožena i samotná existence vlády. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík dnes řekl, že si nedovede představit, že by vláda bez tohoto klíčového bodu společného koaličního programu mohla fungovat dále. Proti tomu, aby novela ubrala peníze čtyřem největším městům, se postavilo vedení ODS, podle něhož se peníze mají hledat jinde.

„Pro nás je to zásadní prioritou a ODS to z jednání koaličních devítek i vyjednávání koaličního programu ví. Nedovedeme si představit, že by nebylo dodrženo to, co je v koaliční smlouvě, že dostaneme financování obcí a měst na evropskou úroveň. Pan premiér mi osobně podal ruku na to, že rozdíl mezi nejchudší obcí a hlavním městem Prahou bude maximálně trojnásobný. Žádáme, aby tohle bylo dodrženo,“ uvedl šéf hnutí Starostové a nezávislí Gazdík.

Nový systém rozdělování výnosů ze sdílených daní chystá ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle Gazdíka by měl být platný 1. ledna 2012 a účinný nejpozději v dalším roce. Novela má upravit výrazné rozdíly v daňových příjmech na jednoho obyvatele a přidat finance malým obcím, mimo jiné na úkor čtyř největších měst - Prahy, Brna, Ostravy a Plzně. Primátoři těchto měst se proti tomu ale už dříve postavili.

Ostrava dokonce minulý týden spustila proti novele nesouhlasnou kampaň. Proti ní se ale postavili starostové obcí Moravskoslezského kraje, kteří novelu podporují. Sdružení místních samospráv, jehož členy je přes 1100 obcí a měst z celé země, dnes představilo další podpůrnou akci. Starostové budou premiérovi Petru Nečasovi (ODS) posílat takzvané 'klíčové dopisy', kde poukážou na 'do očí bijící rozdíly' mezi čtyřmi velkoměsty a zbytkem republiky. „Myslím, že dopisů dorazí tisícovky,“ mínil starosta Vlčnova na Slovácku Jan Pijáček (ODS).

Starostové menších obci a měst Moravskoslezského kraje vyjádřili 5. září před magistrátem města Ostravy svou podporu vládnímu návrhu na přerozdělení daní.Starostové menších obci a měst Moravskoslezského kraje vyjádřili 5. září před magistrátem města Ostravy svou podporu vládnímu návrhu na přerozdělení daní. | ctk

Podle primátorů čtyř největších měst záměr nebere ohled na specifické historické postavení těchto měst a nereaguje na jejich rozdílnou výdajovou stránku. Tvrdí, že peníze navíc používají i pro obyvatele okolních obcí, kteří do měst jezdí za prací nebo třeba do nemocnice. Novela by prý znamenala omezení investic či zdražení třeba jízdného MHD či vstupenek.