Hamáček obhájil křeslo šéfa ČSSD. Čeká nás tvrdá práce, vzkázal straníkům

Předseda ČSSD Jan Hamáček na on-line sjezdu strany obhájil, ve funkci bude pokračovat.

Předseda ČSSD Jan Hamáček na on-line sjezdu strany obhájil, ve funkci bude pokračovat. Zdroj: ČTK

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v minulých týdnech rozhodl odmítnout všech více než čtyři sta žádostí o náhradu škody, které podnikatelé podávali za jarní i podzimní nouzový stav.
Jan Hamáček je staronovým předsedou ČSSD. Při online hlasování získal 140 hlasů.
Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na tiskové konferenci po jednání vlády (22. 3. 2021)
"Já nás do té sněmovny dovedu," řekl Jan Hamáček v kandidátském projevu na předsedu ČSSD. (9. 4. 2021)
5
Fotogalerie

Vicepremiér Jan Hamáček obhájil funkci předsedy vládní ČSSD. V prvním kole on-line hlasování dnešního sjezdu porazil díky 140 hlasům z 270 vyzyvatele ministra zahraničí Tomáše Petříčka a poslankyni Kateřinu Valachovou. Hamáček po zvolení řekl, že sociální demokraty čeká před sněmovními volbami šest měsíců tvrdé práce. Slíbil, že se strana pod ním udrží ve sněmovně.

Hamáček v prvním kole získal podporu 140 delegátů, Petříček obdržel 95 hlasů a Valachová 23. Všechny kandidáty odmítlo 12 účastníků sjezdu s právem hlasovat. „Jsem připraven udělat maximum a pracovat na sto procent. Věřím, že to vidíme stejně. Pojďme do toho, zvládneme to. Slíbil jsem, že sociální demokracii do sněmovny dovedu, a na tom trvám,“ řekl Hamáček.

Dosavadní místopředseda Petříček k vítězství Hamáčkovi poblahopřál a současně poděkoval těm, kdo věřili jeho vizi. „Změna se nepodařila. Ale mám čisté svědomí, musela jsem to zkusit. Děkuji všem za podporu,“ napsala na twitteru Valachová. Soupeřům poděkovala za férový souboj a zdůraznila, že zůstává v týmu sociální demokracie.

Hamáček se stal předsedou ČSSD v únoru 2018, o rok později ho ve funkci potvrdili delegáti znovu. Strana pod jeho vedením nezvrátila sestup preferencí a ve volbách ztrácela. V komunálních volbách v roce 2018 přišla téměř o polovinu mandátů, o rok později ztratila zastoupení v Evropském parlamentu. Loni neobhájila ani jeden z deseti mandátů v Senátu a v komoře jí zbyli jen tři zástupci, ze všech subjektů přišla také o nejvíce postů v zastupitelstvech krajů.

Hamáček dnes v kandidátské řeči delegátům slíbil, že ČSSD ve sněmovně udrží. Varoval před posunem do politického středu, stranu považuje za jediný demokratický levicový subjekt v Česku. „ČSSD nemá být oranžovou TOP 09 nebo Piráty, vyměnit svou minulost, program a voliče za potlesk na twitteru nebo v redakci Respektu,“ řekl.

Hamáčkovo zvolení by mělo znamenat, že sociální demokracie setrvá ve vládě s ANO. Znovuzvolený předseda zdůraznil, že nechce vyvolat politickou krizi, ale chce před volbami vést ideologický střet s pravicí. „Pokud spustíme politickou krizi, země bude debatovat o tom, kdo bude ministrem, zda bude úřednická vláda. A my budeme v koutě a ještě za to budeme odpovědní. To by byla fatální chyba. Já prosím, abychom ji nedělali,“ řekl.

Statutárním místopředsedou ČSSD se v 2. kole volby znovu stal Roman Onderka. Delegáti sjezdu ČSSD mu dali přednost před starostou Líšně Břetislavem Štefanem.

Potom, co se delegátům on-line sjezdu ČSSD nepodařilo v prvním kole zvolit statutárního místopředsedu, podpořil znovuzvolený šéf sociálních demokratů Jan Hamáček Onderku. „Pokud to vidíte tak, že má statutární místopředseda krýt záda předsedovi, tak prosím podpořte Onderku, uvedl.

V prvním kole volby hlasovalo 259 delegátů, Onderka získal 124 hlasů, Štefan 113, ani jednoho z nich nevolilo 22 delegátů. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová odmítla nominaci, i když ji navrhlo 14 delegátů. Plánuje kandidovat pouze na řadovou místopředsedkyni. Onderku a Štefana nominovalo po 12 kandidátech.

Řadovými místopředsedy ČSSD zvolil sjezd bývalou poslankyni Janu Váhalovou, starostu Hvozdné na Zlínsku Josefa Říhu, bývalého hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka, ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou, která funkci obhajovala, a šéfa okresní organizace Praha - Východ Jana Tvrdého. Delegáti všechny zvolili hned v prvním kole.

Nejvyšší počet hlasů získala Váhalová, za ní se umístil Říha, kterého zmínil jako možného nového místopředsedu znovuzvolený předseda sociálních demokratů Jan Hamáček. Do svého týmu si přál také Běhounka a Maláčovou.