Novým kandidátem na ministra zahraničí je Petříček, Babiš s tím nemá problém

Tomáš Petříček

Tomáš Petříček Zdroj: ČTK

Předseda ČSSD Jan Hamáček vyzval dnes dopisem premiéra Andreje Babiše (ANO), aby navrhl prezidentovi Miloši Zemanovi jmenovat ministrem zahraničních věcí dosavadního náměstka Tomáše Petříčka (ČSSD). Sociální demokraté tak ustoupili ve sporu o nominaci europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD), kterého do čela diplomacie odmítl v červnu jmenovat prezident Miloš Zeman. Babiš nominaci Petříčka na ministra akceptuje. Opozice Petříčka kritizovala pro nedostatek zkušeností, označila ho i za prodlouženou ruku Pocheho.

Hamáček zopakoval, že ČSSD nezavinila situaci, kdy sám musel vykonávat funkci ministra zahraničí vedle pozice ministra vnitra. Předseda ČSSD původně avizoval, že situaci vyřeší až po říjnových volbách, nicméně s nynějším řešením vyšel na veřejnosti nakonec hned v okamžiku, kdy se ukázalo jako „průchodné a adekvátní“. S Pochem o změně nominace mluvil, europoslanec ji podle něj akceptoval.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček předpokládá, že Zeman bude o věci mluvit s Babišem. „Mají spolu naplánováno pravidelné setkání, které se uskuteční ve večerních hodinách 2. října na zámku v Lánech, kdy bude příležitost pečlivě a v klidu všechny záležitosti probrat,“ uvedl mluvčí.


Petříček místo Pocheho: Roztomilý kompromis uvadající ČSSD, která je v rukou neschopných aparátčíků>>>


Petříček v tiskovém prohlášení uvedl, že je potěšen důvěrou, kterou do něj sociální demokracie vložila. „V nejbližší době se chci sejít s premiérem a panem prezidentem a budu chtít znát jejich názor na mou případnou účast ve vládě v této funkci. Do té doby prosím o pochopení, že se nebudu k věci více vyjadřovat,“ uvedl.

Premiér Andrej Babiš s Petříčkem nemá problém. „Akceptuji to, že je to nominace ČSSD, chápu to tak, že problém je vyřešen,“ řekl Babiš deníku Právo. Poche podle něj ministrem nebude a může se vrátit do Bruselu. Europoslanec nyní působí na ministerstvu zahraničí jako politický tajemník.

Poche může skončit

Politický tajemník ministerstva zahraničí a europoslanec Miroslav Poche (ČSSD) podle svých slov zatím neví, zda bude v Černínském paláci pokračovat i po případném jmenování Miroslava Petříčka šéfem diplomacie. „To záleží na novém ministrovi. O tom jsme opravdu ještě nediskutovali,“ sdělil E15 Poche.

Vlivný člen pražské organizace sociální demokracie dosud své angažmá vysvětloval tak, že pomáhá předsedovi sociální demokracie Janu Hamáčkovi s řízením rezortu. Ten je zároveň ministrem vnitra. Do dvojjediné role navrhl Hamáčka premiér Andrej Babiš, když prezident Miloš Zeman odmítl Pocheho jmenovat ministrem zahraničí. 

Ponížení zahraniční politiky

Proti návrhu jmenovat Petříčka se ohradil bývalý ministr zahraničních věcí České republiky Karel Schwarzenberg (TOP 09). „Nominace Petříčka je ponížením české zahraniční politiky, jinde se vybírají významní politici, tady jde u uspokojení pražské ČSSD,“ řekl. K jeho jmenování se vyjádřili i další členové opozice.

Předseda ODS Petr Fiala je rád, že vláda „snad konečně“ našla ministra zahraničí. Názory Tomáše Petříčka (ČSSD), ale podle něj nejsou známy. Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila ČSSD ve sporu o ministerstvo zahraničí podle očekávání ustoupila premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a prezidentovi Miloši Zemanovi. 

„Na jednu stranu jsem rád, že premiér Babiš a (předseda ČSSD) Jan Hamáček snad konečně nalezli nového ministra zahraničí. Na druhou stranu jsem trochu zneklidněn, že tuto funkci má v této rozbouřené době vykonávat člověk bez větších politických zkušeností, jehož názory navíc nejsou veřejnosti známy,“ napsal na twitteru Fiala.

„Žádné překvapení. Od počátku bylo zřejmé, že to bude ČSSD, kdo ve sporu o ministra zahraničí s Andrejem Babišem a Milošem Zemanem ustoupí. Je to jeden z dalších políčků pro sociální demokracii, a zcela určitě ne poslední,“ uvedl na twitteru Pospíšil. Na tiskové konferenci doplnil, že Petříček nemá zkušenosti z exekutivy, a proto reálným ministrem zahraničí bude Babiš. ČSSD podle něj nevybrala osobnost, která by měla respekt v diplomatických kruzích.

Místopředseda STAN Vít Rakušan řekl, že s návrhem Petříčka nemá hnutí problém. Kritizoval skutečnost, že ministerstvo zahraničí dlouho nemělo plnohodnotného ministra, podle něj to Česku škodilo. "Zahraniční politika potřebuje hlavu," řekl.

Pro komunisty, kteří tolerují menšinový kabinet ANO a ČSSD, byla nominace Petříčka překvapením. „Pro mě osobně je nepopsanou kartou. Nevím, jaké jsou názory budoucího ministra zahraničí,“ řekl poslanec Leo Luzar (KSČM). Komunisté si podle něj počkají, jaké budou první Petříčkovy reálné kroky při řízení zahraniční politiky.

Podle lidovců změna nominace na ministra zahraničí nehraje roli. „Pro nás je nepřijatelná vláda, která se opírá o komunisty, taková vláda tady být nemá,“ řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Hnutí SPD vadí samotná skutečnost, že ministerstvo zahraničí vede ČSSD. „Nemají žádnou koncepci zahraniční politiky, protože dělají to, co jim řekne Evropská unie,“ řekl o sociální demokracii místopředseda SPD Radim Fiala.

Petříček a Poche si prohodí role

ČSSD původně nominovala na ministra zahraničí svého europoslance Miroslava Pocheho. Zeman ale jeho nominaci odmítl, kriticky se k němu později vyjádřil i Babiš. Petříček, který v současnosti působí na ministerstvu zahraničí jako náměstek, byl dříve Pocheho asistentem v Evropském parlamentu.

Šestatřicetiletý Petříček byl Pocheho asistentem, od roku 2014 s několikaměsíční přestávkou pracoval v Evropském parlamentu. V roce 2017 své působení v EP přerušil a sedm měsíců byl náměstkem na ministerstvu práce a sociálních věcí. Pracoval také na pražském magistrátu nebo byl členem představenstva společnosti Želivská provozní. Vede kandidátku ČSSD v Praze 7 v letošních říjnových volbách. Na ministerstvu působí od začátku srpna.

Zeman koncem června Pocheho nejmenoval ministrem, i když mu ho Babiš v souladu s koaliční dohodou s ČSSD navrhl. Po několika dnech dohadů o ústavnosti počínání prezidenta Hrad a úřad vlády vysvětlily, že Babiš doručil Zemanovi ještě alternativní návrh, kde pro případ odmítnutí Pocheho žádal, aby byl řízením české diplomacie pověřen Hamáček, který je zároveň ministrem vnitra.

Zeman v polovině července řekl, že považuje otázku obsazení ministerstva zahraničí za uzavřenou. Jak dlouho bude Hamáček současně řídit dva resorty, nechal čistě na něm. Poche se po jmenování Hamáčka stal v Černínském paláci politickým tajemníkem. Babiš začátkem září řekl, že Poche působí na ministerstvu zahraničí negativně a šéfem resortu se nestane. ČSSD dosud na Pocheho nominaci trvala s tím, že Babiš má dodržovat koaliční smlouvu a nominovat kandidáta, kterého vybere ČSSD.