Hazard budou regulovat obce, internet cenzura nečeká

ilustrační foto

ilustrační foto

Sněmovna dnes schválila návrh na omezení hazardu. Obce budou moci pomocí vyhlášek regulovat hazard, a to nejen místně, ale i pokud jde o provozní dobu heren. Nově se sjednotí odvody výnosů z loterijních výnosů z dosavadních čtyř sazeb na jednu, dvacetiprocentní. Neprošel návrh na zákaz přístupu k nepovolenému hazardu po internetu. Předlohu ještě posoudí Senát.

U vybraných druhů hazardu půjde na odvodech jedna čtvrtina do rozpočtu obcí. Novela také určuje veřejně prospěšné účely, na které se bude výtěžek odvádět. Platnost dosud vydaných licencí zkrátili poslanci na tři roky.

Poslanci měli na výběr původně tři návrhy na omezení hazardu: vládní, sociálnědemokratický a hlavního města Prahy. Nakonec dali přednost vládní předloze, kterou změnili podle návrhu skupiny poslanců ODS a TOP 09 vedené Janem Farským (TOP 09).

Nesouhlas a vlnu kritiky vyvolaly dva kontroverzní body, se kterými Farský přišel. Ani jeden z nich poslanci neschválili. První z nich zakazoval bankám i kampeličkám převádět peníze na sázky. Druhý přikazoval poskytovatelům připojení k internetu, aby znemožnili přístup na webové stránky s nabídkou hazardu, ale provozované bez povolení. Zakázaný přístup by byl i na stránky, které takový hazard propagují. Za porušení by hrozila až desetimilionová pokuta.

Proti Farského návrhu ostře protestovali mimo jiné poskytovatelé internetu. Asociace provozovatelů mobilních sítí a Česká asociace kompetitivních komunikací již dříve odeslaly dopis předsedovi rozpočtového výboru sněmovny a poslaneckým klubům, aby novelu v navrhovaném znění nepřijímali. Úprava podle nich přenáší odpovědnost státu na soukromé subjekty a je v rozporu s právem EU. Podle mluvčího O2 Martina Žabky není novela právně i reálně neproveditelná.

Česká pirátská strana prohlásila, že toto opatření by znamenalo faktickou cenzuru internetu a porušovalo by právo občanů na svobodný přístup k této síti. Tvrdí, že by uživatelé neměli přístup ani na stránky například zpravodajské televize CNN, pokud by na nich byla reklama na nepovolený hazard.

Ministr financí Miroslav Kalousek dnes poslancům řekl, že tento návrh je sice hoden úcty, jenom ho nikdo neumí technicky uskutečnit, a proto ho nemůže podpořit. Poslance informoval, že ministerstvo už má v novém zákoně o daních z příjmů připravenou pro loterijní firmy novou loterijní daň, která podle něj bude obdobná jako v minulosti byla daň z obratu. Kromě ní ještě budou firmy platit obvyklou daň z příjmů firem.

Poslanci již jednou omezení hazardu schválili, a to před loňskými sněmovními volbami. Prezident Václav Klaus ji ale vetoval a sněmovna už nemohla o jeho vetu rozhodnout. Svůj krok zdůvodnil mimo jiné tím, že zásadním způsobem zužovala okruh příjemců odvodů na veřejně prospěšné účely.