Herní průmysl letos "plní plán" - odvedl státu čtyři miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Michael Tomes

Herní průmysl odvedl za první pololetí do státní pokladny skoro čtyři miliardy korun. Většina z těchto prostředků pochází z provozu interaktivních videoloterních terminálů, zbytek z ostatních typů loterií a sázkových her. Sdělil to Petr Vrzáň, výkonný ředitel sdružení SPELOS, které je největším sdružením provozovatelů centrálních loterijních systémů.

„Předpoklad, že za celý rok odvedeme do veřejných rozpočtů dříve avízovaných deset miliard, je více než reálný,“ uvedl Vrzáň. Kromě loterní daně herní průmysl státu odvádí také správní poplatky, daň z příjmu a DPH.

Podle Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů a dalších her však roste počet nelegálních provozoven a internetových sázkařských kiosků. Stát by se měl podle sdružení zaměřit především na tyto subjekty a zamezit jim v nelegální činnosti.

„Na řadu případů jsme sami upozornili. U nás je však bohužel praxe taková, že se kontroluje především to, co je povoleno. Kontrolovat nepovolené herny je pochopitelně těžší než kontrolovat ty, kteří dodržují pravidla,“ dodal Vrzáň. Ministerstvo financí však již dříve oznámilo, že se na kontroly takzvaných černých heren hodlá zaměřit. Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi ve spolupráci s policií má kontrolovat, zda se případné v těchto hernách výhry nevyplácejí skrytě.

Vláda také v srpnu schválila nový návrh zákona o provozování sázkových her, který mimo jiné umožní zahraniční majetkovou účast u všech druhů sázkových her. Zástupci českého hazardu ale zákon kritizují. Zákon také obsahuje zkrácení takzvaného přechodného období ze tří let na šest měsíců.

Herní průmysl v ČR a SR v roce 2011 stagnoval

V přechodném období je možné provozovat loterie a jiné podobné hry ve městech, aniž by tuto činnost mohly omezit radnice. Pokud bude zákon přijat, videoloterijní terminály by tak z obcí mohly zcela vymizet už v polovině roku 2013. Podle je ale zkrácení období zásah do práv provozovatelů, kteří pak mohou problém řešit soudní cestou.