Historický propad: česká ekonomika ve čtvrtletí klesla o více než deset procent

Ocelárna Liberty Ostrava

Ocelárna Liberty Ostrava Zdroj: Zerzoň Jiří / E15

Tuzemská ekonomika zaznamenala ve druhém čtvrtletí pod tlakem pandemie koronaviru a souvisejících omezení nejhorší výsledek v historii samostatné České republiky. Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnost klesl meziročně o 10,7 procenta. Česká ekonomika klesala méně než činí průměr Evropské unie.

Mezičtvrtletně se ekonomika propadla o 8,4 procenta. Na vině je především výrazný pokles zahraniční poptávky, nižší byla i spotřeba domácností či aktivita investorů. Výrazně negativně se na snížení HDP projevil i vývoj v průmyslu, obchodu, dopravě, ubytování a pohostinství, oznámil Český statistický úřad.

Dosud nejvýraznější propad tuzemské ekonomiky byl zaznamenán ve druhém čtvrtletí roku 2009 po začátku tehdejší ekonomické globální krize, kdy spadla o 5,4 procenta. Nynější výsledek ovšem není zdaleka tak nepříznivý, jak očekávali někteří ekonomové.

Ti v průzkumu agentury ČTK odhadovali až osmnáctiprocentní propad. „Ačkoliv byly ekonomické restrikce v tuzemsku zavedeny relativně rychle a zároveň v širokém rozsahu, škody na ekonomice se v tuto chvíli zdají být o něco menší, než například v Německu či Rakousku,“ myslí si analytik Raiffeisenbank Vít Hradil.

Ekonomiku tlumila do značné míry vládní opatření proti šíření koronaviru. Po vrcholu omezení v dubnu se ekonomika začala v květnu a červnu opět postupně rozjíždět.

„Po celé druhém čtvrtletí ovšem běžný provoz nenastal, neboť zaměstnanost a poptávku ve významné míře podporovaly vládní programy typu kurzarbeitu, moratoria na splátky úvěrů či ošetřovného,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda.

Zaměstnanost podle údajů statistiků klesla ve čtvrtletí meziročně o 2,1 procenta a oproti předchozímu čtvrtletí o 1,6 procenta.

Analytici očekávají, že ekonomika již dosáhla svého dna. „Dvouciferný pokles HDP již snad znovu neuvidíme,“ uvedl Hradil s tím, že i tak se ekonomika na předkrizovou úroveň vrátí nejdříve v příštím roce.

„Velkou zátěží do budoucna zřejmě bude zahraniční poptávka, která se bude zvedat jen velmi pomalu,“ míní Hradil. Podle ředitele strategického poradenství PwC Jana Hadravy je ale na odhady brzy. Pro to, jak rychle se česká ekonomika dostane z krize, budou klíčové výsledky třetího a čtvrtého kvartálu, tvrdí. 

Europská ekonomika klesala mnohem výrazněji než ta česká. Proti předchozím třem měsícům HDP Evropské unie snížil o 11,9 procenta, v meziročním srovnání pak o 14,4 procenta, vyplývá z rychlého odhadu Eurostatu. „Jsou to zdaleka nejvýraznější propady, které jsme zaznamenali od začátku těchto měření v roce 1995,“ uvedli statistici. 

Vývoj HDP v Česku (po čtvrtletích, v procentech)
2018   2019   2020 
1Q2Q3Q4Q1Q2Q3Q4Q1Q2Q
4,82,62,72,62,42,42,32,0-2,0-10,7
pramen ČSÚ