Hlasování VV skončilo patem. Bez dohody ve vládě nebudeme, vzkázala ODS

Radek John

Radek John Zdroj: mediafax

Výkonná rada Věcí veřejných (VV) se na dnešním ranním jednání nedokázala shodnout na dalším postupu v otázce církevních restitucí. Nenaplnění dohody o vyrovnání státu s církvemi by podle vedení ODS ohrozilo důvěryhodnost vlády. Nejsilnější vládní strana by se na takovém chování odmítla podílet, usneslo se dnes grémium občanských demokratů. Věci veřejné chtějí vědět, kde stát na finanční náhrady vezme peníze a navrhují slučování úřadů. Včera se k věci sešly špičky koalice, jednání zkrachovalo.

Výkonná rada VV hlasovala o tom, zda vyhovět požadavkům koaličních partnerů. „Hlasování skončilo výsledkem 5:5, k dalšímu jednání se rada sejde dnes večer,“ stroze oznámil výsledky předseda VV Radek John. Jednádní rady bude pokračovat v 17 hodin.

Jeden z členů Výkonné rady dnes řekl ČTK, že by si s premiérem Nečasem ani ministrem financí Kalouskem ke stolu nesedl. „Nejsou pro mne seriózní. Prosazuji odejít z vlády, pokud nám tím někdo vyhrožuje,“ uvedl.

Ministr školství, který Josef Dobeš, který schůzku opustil těsně před koncem kvůli pracovním povinnostem, při odchodu řekl, že je ve „velkém vnitřním dilematu“ a neví, zda zítra ve vládě církevní restituce podpoří. Schůzka byla podle něj velmi napjatá.

Občanští demokraté podle grémia vítají debatu o omezení agend a slučování státních úřadů, které navrhují Věci veřejné. Odmítají ale spojovat tuto diskusi s církevními restitucemi, uvedlo nejužší vedení ODS. Vyzvalo vládní strany k naplňování koaličních dohod.

„Vyjednaná podoba vyrovnání vztahu státu a církví je výsledkem dlouhodobých pečlivých jednání s představiteli 17 církví a náboženských společností a její nenaplnění ohrožuje důvěryhodnost vlády. Na takovém chování se ODS odmítá podílet,“ usnesla se ODS. Se spojováním restitucí s dalšími podmínkami nesouhlasí ani TOP 09 a Starostové.

Nečas: Koaliční projekt má smysl jen tehdy, pokud budou dodržovány dohody

„Jsem přesvědčený, že je správná institucionální spolupráce ODS, TOP 09 a VV, vždycky jsem ji podporoval, ale má-li mít tento projekt nadále smysl, tak pouze za předpokladu, že jsou dodržovány dohodnuté dohody,“ prohlásil dnes premiér Nečas.

„Teď se pouze snažíme takovou uzavřenou dohodu naplnit. Odmítám, abychom kdykoliv v budoucnu uzavřeli dohodu a teprve potom některá ze stran přicházela s dalšími dodatečnými podmínkami,“ dodal.

Vláda jednání o církevních restitucích přerušila, hlasovat by se mělo ve středu. Premiér Petr Nečas (ODS) pohrozil na pondělním jednání K9 odvoláním ministrů za Věci veřejné, kteří by na jednání vlády hlasovali proti návrhu zákona o církevních restitucích.

Podle předsedy poslanců TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka by situace, kdy by ministři za VV pro návrh nezvedli ruku, znamenala porušení koaliční dohody, které by mohlo vést až k vypovězení koaliční smlouvy „některou ze stran“.