Hodnocení ministerstev: na propadnutí sociální věci i finance

Ministr práce Jaromír Drábek

Ministr práce Jaromír Drábek Zdroj: CTK

Češi hodnotí práci vládních úřadů za poslední rok převážně negativně. Relativně nejlepší jim připadá ministerstvo kultury. Nejhoršími úřady jsou podle nich naopak ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo financí. Vyplývá to z květnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Kromě ministerstva vnitra se hodnocení všech úřadů oproti loňsku zhoršilo.

Lidé přiřazovali resortům známky od jedné do pěti, škála odpovídala školnímu hodnocení. Pouze ministerstvo kultury dostalo lepší průměrné ohodnocení, než je trojka. Známkový průměr byl 2,91. Loni se nad tuto hranici dostalo ještě ministerstvo zahraničí, které však letos skončilo se známkou 3,12. I přesto se umístilo jako druhé nejlepší. Na třetí místo se s hodnocením 3,16 dostalo ministerstvo životního prostředí.

Ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo financí získaly za svoji činnost v posledních dvanácti měsících průměrnou známku 4,07. Ministerstvo financí dokonce dostalo pětku od zhruba 44 procent dotázaných.

Známky, ministerstvaZnámky, ministerstva | CVVMZdroj:CVVM

Více než 30 procent lidí pak ohodnotilo nejhorší známkou i úřad vlády, ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo zdravotnictví. Jedničkami Češi naopak šetřili, i dvěma nejpříznivěji vnímaným úřadům ji udělila pouze čtyři procenta respondentů.