Hospodaření České pošty prověří Nejvyšší kontrolní úřad, rozhodli poslanci

Hospodaření České pošty prověří NKÚ.

Hospodaření České pošty prověří NKÚ. Zdroj: profimedia.cz

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)
2
Fotogalerie

Poslanecká sněmovna požaduje, aby Nejvyšší kontrolní úřad prověřil činnost České pošty. Schválila proto podnět k tomu, aby takovou kontrolu uskutečnil bez zbytečného odkladu. Současně vyjádřila podporu vládě, ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi (STAN) i vedení pošty při transformaci tohoto státního podniku. Poslanci se tak usnesli ve středu večer po své zhruba čtyřhodinové mimořádné schůzi, kterou k situaci v České poště vyvolalo opoziční hnutí ANO.

Opozice se svými návrhy neuspěla, koaliční většina naopak prosadila dva zmíněné body, které vznesl poslanec STAN Ondřej Lochman. Spory mezi politickými stranami vyvolává rozhodnutí pošty zrušit zhruba desetinu jejích současných poboček. Tento krok už schválila vláda.

Zástupci hnutí ANO Rakušanovi vyčítají například špatnou komunikaci s veřejností i se starosty a primátory ohledně dalšího působení společnosti. V rozpravě si stěžovali i na to, že nemají k dispozici analýzu, podle níž pošta k rušení poboček přistoupila. Rakušan už dříve označil rušení poboček za „záchrannou brzdu“.

Ministr vnitra na dnešní schůzi připomněl, že i po snížení počtu poboček zůstane v Česku nejrozsáhlejší síť pošty v zemích Evropské unie. Pobočky se omezují ve 113 městech.

„STAN dnes vyhrál, ale ti skuteční starostové, ti prohráli,“ prohlásila po hlasování o usnesení předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová. Předseda klubu SPD Radim Fiala vyjádřil své zklamání nad tím, že se nepodařilo přesvědčit vládní koalici o nesprávnosti její koncepce. „Schválit si podporu ministru Rakušanovi a vládě v době, kdy jste přivedli Českou poštu téměř do insolvence, je něco neuvěřitelného,“ konstatoval opoziční poslanec.

Jedním z hlavních důvodů rušení poboček je špatná ekonomická situace státního podniku. Nejvíce jich skončí v Moravskoslezském kraji, a to 48. O dalších 35 provozoven zeštíhlí pošta v Praze. Z největších měst bude na druhém místě zasažena Ostrava, přijde o devatenáct poboček. Po tuctu jich skončí v Brně a Plzni. Pošta za loňský rok více než zdvojnásobila ztrátu na 1,75 miliardy korun.

„Lidsky z rušení poboček nadšený nejsem. Mrzí mě, že jsme k tomu byli vývojem na trhu poštovních služeb a ekonomickou realitou dohnáni. Legislativa se změnila a my si nemůžeme dovolit luxus provozovat pobočky, které podle ní mít nemusíme,“ řekl už dříve pověřený zástupce generálního ředitele České pošty Miroslav Štěpán.