Hospodářská komora a svaz obcí: Chceme podpořit učňovské školství

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Lucie Robinson

Hospodářská komora a Svaz měst a obcí (SMO) chtějí podpořit učňovské a technické vzdělávání. Podepsaly proto memorandum, které má zvýšit spolupráci podnikatelů a obcí při podpoře tohoto školství. Obě organizace chtějí spolupracovat i v oblasti strukturálních fondů Evropské unie, dotací a grantů nebo podpory exportu.

Komora a svaz se podle ní zavázaly společně řešit otázky spojené s dopravou, kvalitou ovzduší nebo nezaměstnaností v jednotlivých obcích.

„Vzájemnou spoluprací chceme podpořit rozvoj území i tvorbu pracovních míst,“ uvedl v prohlášení předseda svazu a starosta Kyjova František Lukl. Obě organizace podle něj spojuje například boj za snižování byrokracie. „Vnímáme, že nejen pro firmy, podnikatele a živnostníky, které komora sdružuje, je naprosto zásadní stabilní právní prostředí a dostatek financí na investice a rozvoj,“ dodal Lukl.

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý označil města a obce za velmi důležité partnery své organizace. „Naše složky v regionech už nyní velmi úspěšně s městy a obcemi spolupracují, díky podpisu memoranda bychom rádi tuto spolupráci ještě více prohloubili a utvrdili,“ uvedl Dlouhý.

Dohodu představitelé organizací podepsali minulý týden na celostátní finanční konferenci v Praze, na které řešili také rozpočtové určení daní, kontrolu samospráv, dávky pomoci v hmotné nouzi, podporu zaměstnanosti nebo sociální bydlení.

Není shule jako Schule