Hranice může hlídat 1500, nejvýše 2600 vojáků, tvrdí Zeman s Bečvářem

Český voják

Český voják Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman a náčelník generálního štábu Josef Bečvář spolu v Lánech jednali o zapojení armády do ochrany hranic před migrací, může jit o 1500, nejvýše 2600 vojáků.

„Nechci hovořit o tom, že by na zámku v Lánech došlo k dohodě na nějakém čísle, to rozhodně ne, ale obecně platí, že se všichni účastníci schůzky shodli na tom, že by se Armáda České republiky měla účastnit obrany území České republiky před nelegální migrací,“ řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Bečvář uvedl, že kdyby vláda rozhodla o využití maximálního počtu 2600 vojáků, musela by už armáda zásadně upravit plán výcviku. „Vyčlenit k posílení Policie České republiky můžeme bez zásadních omezení až řádově 1500 vojáků,“ uvedl Bečvář v tiskové zprávě, kterou poskytl mluvčí generálního štábu Jan Šulc.

Bečvář dodal, že prezidenta ujistil o tom, že armádní odborníci se již účastní pracovních setkání s policisty, aby armáda byla schopna pružně reagovat, pokud by kabinet rozhodla, že má policii pomoci s ochranou hranic. Česká armáda má nyní zhruba 21 tisíc vojáků, letos by měla přijmout dalších dva tisíce lidí.

První stupeň opatření

Česko kvůli zvýšenému počtu běženců nedávno přijalo první stupeň opatření, s možným nasazením armády k ochraně hranic počítá až stupeň třetí. Na tom, že Česko musí být připraveno k důslednější ochraně svých hranic, pokud selžou celoevropská opatření, se v úterý na setkání v Lánech shodli Zeman s předsedy obou komor Parlamentu Milanem Štěchem a Janem Hamáčkem (oba ČSSD). Štěch přitom hovořil i o možnosti posílit ochranu českých hranic například formou mimořádných armádních cvičení.

Tématem dnešního setkání na zámku v Lánech na Kladensku byla podle mluvčího štábu i výměna informací k aktuální bezpečnostní situaci a hrozbám ve světě. Prezident se zajímal o bezpečnostní hrozby v místech nasazení českých vojáků v zahraničních operacích i o perspektivy jejich dalšího působení po boku koaličních partnerů z NATO, EU a pod vlajkou OSN.

Bečvář se Zemanem mluvili rovněž o „potřebě stabilního a růstového rozpočtu“ armády. „Pan prezident se detailně zajímal i o stav záloh Armády ČR a o novelizaci branné legislativy, která je v současné době projednávána v Poslanecké sněmovně,“ dodal Bečvář.