Jachtař Koláček startuje svůj nejtěžší závod, vyjde na miliony eur

Jachtař Milan Koláček

Jachtař Milan Koláček Zdroj: Pavel Nesvadba

Český sólový jachtař Milan Koláček se chystá jako první Čech zúčastnit závodu Vendée Globe, což je nejnáročnější nonstop závod jednotlivců kolem světa, bez asistence. Účast na jachtařském klání vyjde na miliony eur, největší položkou je pořízení lodi.

Jeho další ročník startuje letos v listopadu. Koláček ale nyní zahajuje přípravu na ročník 2020/21. Zúčastnit se závodu znamená nejen úspěšně absolvovat kvalifikaci, ale především zajistit rozpočet, který se pohybuje v řádu milionů eur.

Nyní Milana Koláčka čekají dva roky v lodní třídě Figaro, ve které závodí celá světová špička. Roční rozpočet českého jachtaře je 120 tisíc eur, což je dolní hranice, se kterou lze ve třídě Figaro pracovat. „Standardně se rozpočty pohybují mezi 100 a 250 tisíci eur na sezonu. Vzhledem k tomu, že si mnoho věcí zvládnu na lodi udělat sám, ušetřím,“ řekl deníku E15 Koláček.

V roce 2018 pak musí český závodník absolvovat závody na 18 metrů dlouhé lodi třídy IMOCA, na níž musí zvládnout i kvalifikační závod.

Přechod na loď IMOCA ale s sebou nese již výrazně vyšší finanční požadavky. „Na roční provoz je zde třeba počítat s jedním milionem eur,“ uvedl Koláček. Nejvyšší položkou je právě samotná loď. „Cena lodí IMOCA nejnovější generace se pohybuje od tří do šesti milionů eur. Já bych chtěl pořídit loď druhé generace, jejíž cena bude někde kolem dvou milionů eur,“ vysvětlil Koláček.

Čistý sport

V českém prostředí není jachting příliš populární, a tak není snadné sehnat potřebnou finanční podporu. „Ale zatím se to daří a věříme, že se podaří zajistit finance i pro Vendée Globe. I když je to velká rána. Sólový jachting je atraktivní sport, ve kterém se spojují vrcholné sportovní výkony s prvky dobrodružství. Je čistý, bez korupce a bez dopingu. Je to sport, s jehož hodnotami se mohou partneři bez obav spojovat,“ řekl český jachtař.

Finance si vyžaduje byť jen zlepšení přípravy. Jak připomíná Koláček, ve 30leté historii závodu Vendée Globe dojelo do cíle jen 71 jachtařů.

Co je Vendée Globe Extrémní jachtařský sólo závod kolem světa se vypisuje ve čtyřletém intervalu pro jednotrupé otevřené jachty o délce 60 stop. Poprvé se konal v letech 1989/90. Po 109 dnech na moři ho vyhrál Francouz Titouan Lamazou. V posledním klání v letech 2012/13 uspěl jeho krajan François Gabart, jemuž k obeplutí světa stačilo již jen 78 dní. Letos 6. listopadu odstartuje osmý ročník závodu.