Jak doplnit armádu? Snížit nároky a přidat peníze

Slavnostní přísaha vojáků na Hradčanském náměstí
v Praze, zpravidla za přítomnosti hlavy státu, zanechává silný dojem. Povážlivě však řídnou řady těch, kteří by se jí v roli aktérů mohli a chtěli účastnit

Slavnostní přísaha vojáků na Hradčanském náměstí v Praze, zpravidla za přítomnosti hlavy státu, zanechává silný dojem. Povážlivě však řídnou řady těch, kteří by se jí v roli aktérů mohli a chtěli účastnit Zdroj: CTK

Rekrutační střediska stojí před nejtěžším úkolem od vzniku profesionálních ozbrojených sil před deseti lety. Do roku 2020 mají doplnit už delší dobu řídnoucí útvary, v nichž chybí až třetina vojáků. Zájem je hlavně o řidiče skupiny C, kuchaře, strojníky a z vysokoškoláků o lékaře. „V plánu je navýšit početní stavy na devadesát procent,“ uvedl Jan Šulc z tiskového oddělení generálního štábu.

Už v současné době je zřejmé, že bez snížení nároků na zdravotní stav to nepůjde. Pomoci mají také atraktivnější peněžní benefity. Nábor komplikuje nízký počet uchazečů, na trhu práce armáda soupeří s policií a hasiči. Navíc klesá nezaměstnanost.

Podle personalistů by bylo optimální, kdyby rekrutační střediska každoročně navštívilo alespoň osm tisíc lidí, tedy o tři tisícovky více než dosud. Jinak nelze získat dostatek lidí, kteří vyhoví předepsaným požadavkům. To dokládají čísla. I když v letech 2010 až 2015 projevilo zájem o vojenské povolání přes sedmnáct tisíc mužů a žen, nastoupit jich mohlo jen pět tisíc.

Útvary už delší dobu řídnou. Chybí v nich až třetina plánovaného počtu vojáků

Teď to budou mít náboráři dvojnásobně těžké. Do roku 2020 mají získat devět až deset tisíc nováčků. „Hovoříme o rekrutačním cíli vždy v řádu dva tisíce osob ročně. Ten bude pochopitelně v jednotlivých letech mírně oscilovat,“ konstatoval Šulc.

Méně přísná zdravotní vyhláška

Ministerstvo obrany změkčí zdravotní vyhlášku, mimo jiné už nebude vadit slabší zrak do tří dioptrií nebo některé alergie. „Na novelizaci vyhlášky pracujeme. Chceme lépe reagovat na vývoj zdravotního stavu obyvatelstva a nezavírat dveře do armády zájemcům s méně závažnými diagnózami. Rozhodně ale nelze snižovat nároky při psychologickém vyšetření,“ dodal Šulc.

Nalákat vhodné adepty mají nové náborové příplatky odstupňované podle vzdělání a délky služby, které platí od letošního července. Například lékař jednorázově dostane čtvrt milionu korun, pokud podepíše kontrakt na osm let. Středoškoláci mají nárok na osmdesát tisíc.

Letošní cíl nabrat 1850 vojáků byl splněn. Uzávěrka je vždy v říjnu, kdy je poslední termín nástupu do základní přípravy. K celkovému číslu však opět přispělo několik stovek absolventů Univerzity obrany.

Kromě profesionálních jednotek hlásí nenaplněné stavy také aktivní zálohy. Podle náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře by měly mít nejpozději do konce desetiletí pět tisíc příslušníků místo nynějších zhruba dvanácti stovek.

Kolik armáda nabrala vojáků
2010387
2011584
2012972
2013593
2014651
20151858