Jak se šetří v policii: Lessyho muži zruší místo a jmenují nového šéfa

Martin Červíček

Martin Červíček Zdroj: E15

Vedení policie opět ukazuje, jak se dá, v uvozovkách, výhodně uspořit v rozpočtu bezpečnostních složek. Protože se v rámci personálního boje nepodařilo vyhodit ekonomického náměstka, dnes náměstka pro podporu výkonu, Pavla Osvalda, sáhne policejní prezident Martin Červíček k ojedinělému personálnímu kroku.

K 1. únoru proto bude proto post náměstka pro podporu výkonu zrušen a Pavel Osvald by měl podle informací týdeníku Euro a serveru E15 nastoupit do zálohy pro přechodně nezařazené policisty. „V podstatě to znamená, že bude sedět doma a pobírat rok osmdesát procent platu, než ho vyhodí,“ sdělil týdeníku Euro a serveru E15 důstojník z Policejního prezídia, který je s přípravou tohoto personálního opatření seznámen.

Zmíněné informace potvrdil jeden z mluvčích prezídia Jiří Vokuš. „Nebudu se vyjadřovat ke konkrétním jménům. Ale mohu potvrdit, že od prvního února bude post náměstka pro podporu výkonu zrušen a bude jmenován ředitel ekonomického úseku,“ konstatoval Vokuš.

Jak už to v českých luzích a hájích bývá, jedna pozice bude zrušena a druhá, zbrusu nová, vytvořena. Nově by tak měla být zřízena pozice ředitele ekonomického úseku, či odboru, který by měl vést Tomáš Rychtar, někdejší náměstek pro ekonomiku jihomoravské policejní správy. Tedy blízký podřízený bývalého šéfa správy a dnes pověřeného náměstka pro uniformovanou policii Tomáše Kužela.

Pavel Osvald byl zařazen v 11 platové třídě, tudíž pobíral jeden z nejvyšších platů v rámci policie. Aby bylo možno dostát náročným řešení ekonomické problematiky a dostat za to odpovídající odměnu, policejní prezident Martin Červíček Rychtarovu 10 platovou třídu doloží jistými bonusy. To už se ale podle informací týdeníku Euro a serveru E15 stává dnes. Rychtarův plat by se tak měl téměř vyrovnat s platem šéfa policie a měl by pobírat kolem 70 tisíc korun hrubého. Připomeňme pro pořádek jen, že policie bude rok vyplácet 80 procent platu odvolanému náměstkovi Osvaldovi i výplatu jeho nástupci.

Ve vedení policie je v poslední době vůbec „veselo“. Například bylo vypsáno výběrové řízení na dva dočasné náměstky pro uniformovanou a neuniformovanou policii. V kuloárech se přitom šušká, že s ohledem na politickou situaci, volbu prezidenta Miloše Zemana a možný následný politický vývoj se dva stávající, pověření náměstci - Tomáš Kužel a Václav Kučera - hodlají držet zatím v pozadí. „Je vyhlášeno výběrové řízení s tím, že přihlášky se mohou podávat do konce února. Ta místa by měla být obsazena od dubna. Jestli se oba páni řízení účastní nebo ne, to opravdu nevím,“ dodává další z mluvčích policejního prezídia Zuzana Součková.

Když se řežou plukovníci