Jančíkovu privatizaci v Praze 5 posoudí znovu po 11 letech soud

Milan Jančík, bývalý starosta Prahy 5

Milan Jančík, bývalý starosta Prahy 5 Zdroj: Profimedia.cz

Nájemníci bytového domu v Praze 5 dosáhli v dlouholetém sporu s městskou částí o privatizaci jejich bydliště prvního vítězství, na základě rozhodnutí Ústavního soudu se kontroverzní prodej funkcionalistické kulturní památky v Zubatého ulici vrátil na samotný počátek. Obvodní soud pro Prahu 5 by měl žalobu sdružení na prodej domu ostravské společnosti Denika Real 2000, který se odehrál pod taktovkou tehdejšího starosty Milana Jančíka, projednat na začátku června.

První stání u obvodního soudu se mělo původně konat na konci dubna, ale na základě žádostí sdružení a Deniky se přesunulo na začátek léta. A půjde zřejmě o další vleklou soudní štaci. Připustil to jak mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 5 Michal Holub, tak mluvčí nájemníků ze Zubatého 1 Ladislav Pecháček.

Na další soud se připravují jak obyvatelé domu, které zastupuje advokátka Hana Marvanová, tak i městská část Praha 5, která patří spolu s Denikou a hlavním městem Praha mezi žalované. „Praha 5 zvažuje procesní postup. V současné době je zejména na příslušných soudních institucích, aby ve věci rozhodli v intencích stanoviska Ústavního soudu,“ sdělila serveru E15.cz mluvčí Prahy 5 Ivona Kratochvílová.

Dodala, že pokud by soud rozhodl ve prospěch nájemníků a kupní smlouva mezi Prahou 5 a společností Denika bude neplatná, posoudí městská část aktuální stav nemovitosti a bude postupovat s péčí řádného hospodáře. „V zájmu občanů městské části a schválených a platných zásad pro privatizaci bytového fondu, který byl hlavním městem Prahou svěřen Praze 5 do správy,“ uvedla mluvčí.

Bytový dům v Zubatého uliciBytový dům v Zubatého ulici | Tereza Capkova

Zájem o to dům privatizovat mají nájemníci už od roku 1992, kdy jej oficiálně oznámili městské části Praha 5, podruhé žádost opakovali v roce 1997. Uspět se jim podařilo až v roce 2002, kdy je městská část vyslechla a dům do privatizace zařadila.

Znalec dům ohodnotil na 28 647 150 korun a sdružení Zubatého 1 nabídlo v obálkové metodě nejvyšší cenu, 28 650 000 korun.

V tuto chvíli vstoupil podle ústavní stížnosti do privatizace starosta Jančík, v dopise požádal o zvýšení nabízené kupní ceny na 33 až 35 milionů korun. Nájemníci městské části nabídli 33,3 milionu korun. Městská rada ale s částkou nesouhlasila a zvýšila kupní cenu na 33,4 milionu korun.

Vedoucí odboru obchodních aktivit navíc v oznámení záměru přidal požadavek složit do 17 dnů jistinu ve výši 5 milionů korun a tím prakticky podle ústavní stížnosti znemožnil nájemníkům dům koupit. Městská část nemovitost nakonec prodala Denice za částku 33,5 milionu korun.

Nález Ústavního soudu z 20. června 2012Nález Ústavního souduNález Ústavního soudu

„Proti postupu starosty Milana Jančíka, rady městské části a postupu vedoucího odboru obchodních aktivit stěžovatel podal řadu stížností jak zastupitelům a orgánům městské části Praha 5 a hlavního města Prahy, ovšem bez úspěchu,“ uvedla Hana Marvanová v ústavní stížnosti.

Pecháček upozornil na to, že současný majitel, firma Denika, navíc nechává kulturní památku i přes upozornění magistrátu chátrat a opravuje pouze havárie.

:

Jak zhubnout Jančíka

Jančík ulovil Ševčenka

Jančík v kontejneru