Janoušek je obžalován. Hrozí mu až 18 let vězení

Roman Janoušek, nehoda, rekonstrukce

Roman Janoušek, nehoda, rekonstrukce Zdroj: ctk

Roman Janoušek, nehoda, rekonstrukce
Roman Janoušek, nehoda, rekonstrukce
Roman Janoušek, nehoda, rekonstrukce
Roman Janoušek, nehoda, rekonstrukce
Roman Janoušek, nehoda, rekonstrukce
6
Fotogalerie
Po více než roce vyšetřování půjde případ dopravní nehody lobbisty Romana Janouška k soudu. Městské státní zastupitelství v Praze již podalo na podnikatele obžalobu z pokusu o vraždu a z ohrožení pod vlivem návykové látky. V případě odsouzení mu hrozí až 18 let vězení.

Podle policistů Janoušek loni v březnu při jízdě v Praze 4 nedodržel bezpečnou vzdálenost a narazil do vozu před sebou. Jel prý dál a zastavil až po zhruba 50 metrech na světelné křižovatce. Řidička z poškozeného auta za ním šla a pokoušela se ho kontaktovat, Janoušek ji ale autem srazil a ujel. Policie lobbistu dostihla a při dechové zkoušce mu naměřila přes 2,2 promile alkoholu. Sraženou ženu později odškodnil, výši odškodnění však obě strany tají.

Policejní rekonstrukce nehody Romana Janouška

Ohrožení pod vlivem návykové látky se Janoušek podle obžaloby dopustil tím, že pod vlivem alkoholu, který vylučoval způsobilost k řízení vozidla, řídil motorové vozidlo a způsobil dopravní nehodu. “Pokusu zločinu vraždy se měl dopustit v nepřímém úmyslu, po spáchání dopravní nehody, v reakci na snahu řidičky poškozeného vozidla tuto nehodu řešit,“ uvedla mluvčí zastupitelství Štěpánka Zenklová. Obžalobou se bude zabývat Městský soud v Praze.

Žalobci Janouška původně stíhali pro úmyslné těžké ublížení na zdraví, letos v lednu však jeho čin překvalifikovali. Podle Zenklové má spis 1300 stran, jeho součástí je také 41 kusů CD a DVD.

Vyšetřování, které policistům trvalo déle než rok, se protáhlo kvůli tomu, že se Janoušek několikrát omluvil z opakovaného výslechu, který musel po změně kvalifikace svého skutku absolvovat. Nejprve měl podle svého advokáta chřipku, následně se podrobil operaci hlavy.