Jarolím vyzve Věci veřejné k odchodu z koalice

místopředseda VV Tomáš Jarolím

místopředseda VV Tomáš Jarolím Zdroj: Mediafax

Místopředseda strany Věci veřejné (VV) Tomáš Jarolím vyzve v úterý grémium strany k odchodu z vládní koalice. Důvodem je údajná příprava puče uvnitř nejmenší vládní strany, o níž měla před rokem jednat bývalá poslankyně VV Kristýna Kočí s koaličními partnery z ODS a TOP 09. Pokud grémium výzvu nevyslyší, je Jarolím připraven složit funkci. Místopředseda VV to včera večer řekl v České televizi.

Mimořádné grémium by mělo řešit situaci kolem údajného puče. „Jako místopředseda strany budu požadovat po grémiu, aby Věci veřejné odešly z koalice. Pokud výzvu nevyslyší, zcela vážně budu uvažovat, že odejdu z funkce místopředsedy,“ prohlásil Jarolím.

Dodal, že zatím nedokáže posoudit, jaká je role ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského, který na nahrávce také vystupuje. „Myslím, že bude mít na grémiu co vysvětlovat,“ uvedl Jarolím.

Podle včera zveřejněné nahrávky před rokem jednala bývalá poslankyně VV Kočí s koaličními partnery z ODS a TOP 09 o vyvolání puče uvnitř nejmenší vládní strany. Nahrávku pořídila Kočí a předala ji policii, tvrdí VV. Na záznamu, s nímž vedení strany dnes seznámilo média, je slyšet rozhovor Kočí s ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským.

„Tato nahrávka způsobila mezi členy výkonné rady VV značnou krizi důvěry. Situaci považujeme za velice vážnou, a proto svoláme grémium strany, které rozhodne o našem dalším postupu,“ uvedl předseda strany Radek John. Na otázku, zda VV opustí vládu, odmítl odpovědět.

Jankovský včera uvedl, že jeho vztah s vedením VV nebyl na přelomu let 2010 a 2011 ideální. Kočí jej prý informovala o záměru vytvořit v poslaneckém klubu strany „frakci“. Řekla mu prý také, že se z ODS a TOP 09 ozývají hlasy podporující nové koaliční rozložení. Kočí prý ministr vyslechl a vzal si týden na rozmyšlenou. Informace pak vyhodnotil jako nepodložené a vznik frakce na nesprávný.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), o kterém Kočí na nahrávce mluví, včera popřel, že by s ní jednal. Podle předsedy vlády a ODS Petra Nečase by Věci veřejné neměly do svých vnitřních problémů zatahovat koaliční partnery.

Údajný pokus o stranický puč uvnitř VV se odehrál zhruba před rokem. Jeho okolnosti jsou nyní předmětem soudu s předsedou poslaneckého klubu strany Vítem Bártou a jeho bývalými stranickými kolegy Kočí a Jaroslavem Škárkou.