Kalousek vydá dluhopisy za téměř 157 miliard, bude splácet starší dluhy

Ministr financí Miroslav Kalousek

Ministr financí Miroslav Kalousek Zdroj: E15 Michael Tomes

Vláda schválila návrh ministerstva financí vydat letos dluhopisy za téměř 157 miliard korun. Na setkání s novináři po dnešním jednání vlády to řekl její tiskový mluvčí Michal Schuster. Z této částky chce ministerstvo 7,8 miliardy korun využít na částečné krytí schodku státního rozpočtu za rok 2011. Dále chce úřad peníze využít na uhrazení cenných papírů splatných v letošním roce a odkup dalších dluhopisů z trhu.

Základním důvodem předložení návrhu je podle ministerstva splacení vyššího schodku státního rozpočtu v roce 2011 a snaha vyhnout se refinančnímu riziku, tedy možnosti, že by stát nebyl schopen dostát svým závazkům kvůli malému podílu dlouhodobých státních dluhopisů.

Předloni stát hospodařil se schodkem 142,8 miliardy korun, resort financí původně počítal s deficitem 135 miliardy korun. Na původně plánovaný deficit ministerstvo získalo peníze díky jinému zákonu o státním dluhopisovém programu. Kvůli dodatečným téměř osmi miliardám korun předložilo tento zákon.

Zbylých více než 149 miliard korun pak může ministerstvo využít podle návrhu na úhradu jistin státního dluhu splatných v roce 2013 a dalších možných závazků státu splatných v roce 2013. „Vydání dluhopisů sice zvýší státní dluh o jejich jmenovitou hodnotu, ale použití peněžních prostředků utržených z jejich prodeje na splátky a odkupy bude státní dluh zase snižovat,“ uvedl úřad. Státní dluh ke konci loňského roku činil 1,67 bilionu korun.

Zákon o státním dluhopisovém programu na úhradu části schodku státního rozpočtu České republiky za rok 2011 převyšujícího rozpočtovaný schodek a o státním dluhopisovém programu na úhradu dalších závazků státu splatných v roce 2013 umožňuje splatnost dluhopisů až 105 let.

Podle Strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2013 si chce letos ministerstvo půjčit 230,7 miliardy korun. Úřad v rámci toho chystá v příštím roce vydat opět spořicí státní dluhopisy určené občanům, městům, nadacím a neziskovým organizacím za 20 až 40 miliard korun.