Kalousek: Změny navrhované Babišem jsou nepřátelské podnikání

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: CTK

Změny navrhované ministerstvem financí (MF) v daňové oblasti jsou podle bývalého šéfa resortu Miroslava Kalouska (TOP 09) výrazně nepřátelské k podnikání, protože přinesou vyšší přímou daňovou zátěž. Exministr odmítá i navrhovanou třetí sazbu DPH, kterou považuje za nesystémovou. Koaliční ČSSD návrhy MF vítá. Lidovci navíc navrhnou, aby součástí změn byla i jakási daňová amnestie. Chtějí umožnit dlužníkům, aby mohli své dluhy doplatit.

Současný šéf státní pokladny Andrej Babiš (ANO) dnes představil některé připravované daňové změny. Mimo jiné oznámil, že ministerstvo odloží realizaci Jednoho inkasního místa a od roku 2016 zruší superhrubou mzdu. Uvažuje také o zavedení třetí sazby DPH pro léky a knihy, která by mohla být ve výši deseti procent.

„Především je potřeba říct, že to, co zveřejnilo dnes ministerstvo financí, znamená výrazně vyšší daňovou zátěž, než předpokládá platný právní stav,“ uvedl dnes v reakci Kalousek. Zrušení superhrubé mzdy a zavedení Jednotného inkasního místa mělo začít platit již od začátku příštího roku. Zvýšenou zátěž na přímých odvodech odhadl místopředseda TOP 09 na 20 miliard korun ročně.

„Já pokládám třetí sazbu za systémově a principiálně špatné opatření,“ podotkl pak k dalšímu návrhu. „Třetí sazba DPH je samozřejmě krok zpět, třetí sazba DPH znamená vyšší administrativní náklady a větší prostor k daňovým únikům,“ řekl také. Podivil se navíc nad tím, proč koaliční strany nenavrhují snížit DPH na potraviny, když její dřívější zvýšení kritizovaly.

„Návrhy ministra financí vychází z programu všech tří koaličních stran, z koaliční smlouvy a z legislativního plánu vlády. Věřím, že je ministr financí předloží co nejdříve, a má v tom moji plnou podporu,“ sdělil ČTK premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Mnohá opatření, která MF navrhuje, vítají i koaliční lidovci. Podle jejich předsedy a vicepremiéra Pavla Bělobrádka ale navíc navrhnou zavedení jakési daňové amnestie. „Aby bylo umožněno těm, kteří neplatili řádně daně, aby se k tomu přiznali bez sankce a mohli je doplatit,“ vysvětlil novinářům ve Sněmovně Bělobrádek. Podle něj tím stát získá prostředky navíc a ušetří také náklady, které by vydal na odhalování daňových nedoplatků.

Desetiprocentní sazba na léky, o které MF uvažuje, by mohla podle Bělobrádka výrazně ulehčit zřizovatelům zdravotnických zařízení. Ministerstvo financí chystá od příštího roku také zavedení slevy na druhé a další dítě. Lidovci jsou zastánci ještě větší podpory rodin, ale podle Bělobrádka chápou, že stát má omezené možnosti.